Ledarkolumn
Emil Nordfjell: Jag testar att få ut potensmedicin på femton minuter


Dagens ETC
Unga män pratar för lite om pressen att prestera. Det har skapat en ny marknad för potensläkemedel som skrivs upp snabbt och relativt billigt.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Text
”Har du svårt att få stånd?”
Jag sitter bland folk och måste snabbt sänka volymen. ReceptOnlines Tiktokannons flashar förbi. Kvinnan i videon berättar på skånska att det finns hjälp att få. Kommentarsfältet är avstängt. Kanske lika bra det.
2013 var det drygt 6 000 personer i åldrarna 20 till 39 som fick potensmedel utskrivet i Sverige. Tio år senare är siffran nära 17 000.
ReceptOnlines löfte? Recept på 15 minuter.
Jag bestämmer mig för att testa.
Sajten frågar om jag röker, om jag har diabetes och om jag har penis. Tolv frågor, fyra minuter. 199 kronor. 09.56 går betalningen igenom och 12.02 samma dag har jag ett recept. Flera av mina killkompisar har drivit med annonsen i sina Instagramhändelser, men aldrig har vi pratat stånd. Jag bestämmer mig för att ändra på det.
– Jag kan aldrig komma första gången jag är med en ny tjej, berättar Anton, 27, över en öl.
Vi har känt varandra i två år. Jag blir lite förvånad över att han svarar så öppet, men kanske behövde han få det sagt.
Min kompis Erik, 20, tipsar flera gånger om konceptet kukring.
– Då håller ståndet längre, säger han med ett leende.
Varför den här explosionen av utskrivna potensmedel bland unga? Ett skäl kan vara priset. När Viagras patent gick ut 2014 rasade priset per tablett från 100 kronor till omkring en tia. Men det är inte den billiga medicinen kvinnan i Tiktokannonsen tryckte på, utan tiden.
”Recept inom 15 minuter.”
Betalar jag 200 kronor får jag ett recept på nolltid. Utan läkarbesök, utan ens ett videomöte eller en chatt. Allt går snabbt. Det är inte bara bekvämt. Det är också exakt så man säljer lösningar i en ekonomi som bygger på prestationsångest.
För det här handlar inte bara om medicin. Det handlar om vad det innebär att vara man.
SVT intervjuade förra året en kille från Halland, Seb, som egentligen heter något annat. Han hade köpt potensmedel illegalt på nätet.
– Man känner sig omanlig och otillräcklig om man inte blir stenhård så fort någon är naken, sa han.
Och där sitter ganska många i exakt samma skit. Trots det är stigmat stort. Det var därför Seb valde att vara anonym.
Erektionsproblem kan betyda många saker: Svårt att få stånd, svårt att behålla det, svårt att slappna av. Bland unga män handlar det sällan om kroppen utan om press, om stress eller om självbild. Om rädslan att inte räcka till.
I reklamen är piller en enkel lösning. Och visst, potensmedel kan hjälpa.
– Piller kan hjälpa att stärka självförtroendet under en period. Om du får styrsel på det rent fysiskt kan stressen minska och du kan fortsätta med kurativa samtal, för att sedan sluta med pillren efter ett tag, sa Pelle Ullholm på RFSU till TT 2023.
Problemet? Det finns inga kurativa samtal hos ReceptOnline. Och väntetiden i regionen är lång. Affärsidén verkar vara att hoppa över samtalet helt.
Enligt Läkarförbundets etiska riktlinjer ska läkare inte skriva ut behandling utan medicinsk grund. De får heller inte låta sig styras av ekonomisk vinning. Men vad händer när vård blir marknad? När du är både patient och kund?
ReceptOnline säljer inte bara potensmedel. De säljer behandlingar för manligt håravfall, akne, herpes och övervikt. ”Upp till 22 % viktminskning”, lovar de för 495 kronor i månaden.
Det är en marknad byggd på manlig osäkerhet. På kroppen. På skammen att inte vara tillräcklig. På föreställningen att en ”riktig man” alltid presterar.
Så länge du inte har hjärtfel är potensmedel inte farligt. Men det är inte där problemet ligger.
ReceptOnline tjänar pengar på att hjälpa unga män att få stånd. Men de hjälper inte unga män att må bättre.
Erik och Anton heter egentligen något annat.

Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.