Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Manifestera i din kommun och kräv klimatåtgärder

”Greta Thunbergs skolstrejk har varit en tändande gnista. Sveriges politiker och medier behöver svara upp mot den kraften genom att tala klarspråk om klimathotet”, skriver debattörerna.
”Greta Thunbergs skolstrejk har varit en tändande gnista. Sveriges politiker och medier behöver svara upp mot den kraften genom att tala klarspråk om klimathotet”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Maria Holm och Erik Simander/TT

Dagens ETC.

”Fredag den 30 november hoppas vi på manifestationer i landets alla kommuner för att tillsammans skapa en våg av klimatengagemang.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Iveckan samlas världens ledare för nya klimatförhandlingar. Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel visar med största allvar att vi då behöver kraftfulla beslut och göra allt som står i vår makt för att hejda den globala uppvärmningen vid högst 1,5 grader i stället för vid två grader.

För att sätta tryck på politiken uppmanar vi alla i Sverige att manifestera utanför sina kommunhus den 30 november.

En halv grad mer i global uppvärmning kan innebära att extrema väderhändelser som torka, tropiska stormar och översvämningar blir allvarligare. Över två miljarder människor riskerar att utsättas för värmeböljor varje år och nästan lika många att lida av vattenbrist och översvämningar år 2050.

Världens korallrev dör i princip ut och fiskfångsterna förväntas bli hälften så stora vid två graders uppvärmning jämfört med vid 1,5 grader. Polarisarna destabiliseras på allvar någonstans mellan 1,5 och två graders uppvärmning, vilket på lång sikt kan ge flera meters höjning av havsnivån.

Enligt FN-rapporten behövs oerhört snabba utsläppsminskningar och åtgärder inom alla samhällets nivåer. Ändå ökar i stället utsläppen.

Allt fler människor, särskilt unga, känner en desperat oro över att världens ledare inte tar dessa varningar på allvar. Därför växer nu olika rörelser fram. Den skolstrejk som Greta Thunberg startade före valet 2018 har fått uppmärksamhet och följare i Sverige och världen över med stödmanifestationer varje fredag under parollen #FridaysforFuture. I Australien planeras nu en nationell skolstrejk till den 30 november.

I Storbritannien startade nyligen en rörelse som är beredd att ta till civil olydnad, och den har redan fått efterföljare i Sverige. I Tyskland stoppade tusentals aktivister kolgruveverksamhet under ett dygn, och i Frankrike har fler än 20 000 studenter förbundit sig att inte söka jobb i ohållbara företag.

För att visa på allvaret i krisen och behovet av kraftfulla utsläppsminskningar här och nu, uppmuntrar vi människor över hela Sverige att manifestera sitt stöd för Gretas klimatstrejk genom att samlas utanför stadshuset på hemorten. Fredag den 30 november, dagarna innan klimattoppmötet i Katowice, Polen, hoppas vi på manifestationer i landets alla kommuner för att tillsammans skapa en våg av klimatengagemang.

Många passar då även på att överlämna ett medborgarförslag till de lokala politikerna med ett tydligt krav: Kommunen ska göra sin del för att förverkliga Parisavtalets strävan att klara 1,5-gradersmålet. Förslaget uppmanar kommunen att anta klimatplaner för en minskning av utsläppen med minst tio procent per år, med sikte på nollutsläpp omkring 2030. Detta är nödvändigt för att vi ska kunna leva upp till Parisavtalet, enligt en forskargrupp från Uppsala Universitet, CEMUS, CSD Uppsala och SLU.

Medborgarförslaget, som bygger på en av de framröstade motionerna vid Klimatriksdagen i maj 2018, lyfter också fram att kommunerna bör ta ett större ansvar för att engagera och folkbilda medborgarna i klimatfrågan och vad vi tillsammans kan göra på lokal nivå för att ställa om i tid.

Medan rikspartierna kämpar för att hitta en lösning på regeringsfrågan bubblar klimatengagemanget i vårt land. Greta Thunbergs skolstrejk har varit en tändande gnista. Sveriges politiker och medier behöver svara upp mot den kraften genom att tala klarspråk om klimathotet. Låt oss vända oro till engagemang för en omställning som kan skapa en stabil och hållbar värld.