Klimat.

2018-11-13 13:15
Den sista oktober hade den nystartade miljörörelsen Extinction Rebellion uppstartsmöte i London.   Bild: Kay Michael
Den sista oktober hade den nystartade miljörörelsen Extinction Rebellion uppstartsmöte i London. 
Puffetikett
Dagens ETC

Ny rebellisk klimatrörelse startar i Sverige

Den internationella radikala miljörörelsen Extinction Rebellion tar fart även i Sverige. Nu planeras ett uppstartsmöte i Göteborg och en aktion med civil olydnad i Stockholm.

”De etablerade miljö­organisationerna riskerar att bli försiktiga och en del av ­etablissemanget. Vi har ­ingenting att förlora och allt att vinna”, säger Bo Thorén som är en av de svenska initiativ­tagarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den sista oktober hade den nystartade miljörörelsen Extinc­tion Rebellion uppstartsmöte i London. 1 000 personer samlades och lyssnade på talare som George Monbiot och den 15-åriga svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Sedan dess har rörelsen spridit sig över England och nu nått även till Sverige. Rörelsen ska med direkt aktion och civil olydnad som verktyg tvinga makthavare att agera för att rädda klimatet.

– Jag känner att det bubblar, det finns ett sug. Det är massor av människor som känner att allt vi har försökt hittills för att skapa en omställning har varit ineffektivt. Tiden rinner ut och vi behöver mer extrema åtgärder, säger Bo Thorén.

Varför räcker det inte med de miljöorganisationer som redan finns?

– Ja det är en lite känslig fråga. Min analys är att det finns en del likheter mellan hur Greenpeace startade och vad Extinction Rebellion är idag. Det handlar om människor som drivs av ett starkt engagemang och är beredda att ta personliga konsekvenser. Greenpeace har arbetat länge med dessa frågor och är viktiga att få med, men de har blivit lite mer försiktiga och långsamma i takt med att de blivit en etablerad aktör med anställda och sponsorer. Extinction Rebellion har ingenting att förlora och allt att vinna, säger Bo Thorén.

”Alla behövs”

Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige, har sett ett stort uppsving i engagemanget i klimatfrågan sedan FN:s klimatpanel IPCC släppte sin senaste rapport i början av oktober.

– Det gäller medlemmar som hör av sig, antalet personer som deltar i klimatmarscher runt om i världen och en sådan sak som att Extinction Rebellion växer fram med människor som är beredda att ta till civil olydnad som metod. Den rörelsen är något väldigt nytt i Sverige så vi får se hur Greenpeace kan stödja den – det viktiga för oss är att fler engagerar sig, säger Frode Pleym.

Protester planeras

I samband med uppstartsmötet för Extinction Rebellion i London var det en grupp som kedjade fast sig tillsammans för att skapa kaos i trafiken. 15 personer greps men kunde senare släppas utan påföljder. I Storbritannien kräver Extinction Rebellion nollutsläpp av koldioxid år 2025. Några konkreta krav från den svenska falangen är ännu inte satta. Ett uppstartsmöte är planerat idag i Göteborg och någon form av direkt aktion är planerad i Stockholm den 17 november, samma dag som nya protester är planerade i London.

– Det finns de som har talat för att vi måste bygga organisationen och att det tar tid, men jag känner att vi inte har den tiden. Vi måste få igång rörelsen snabbt här i Sverige och genomföra aktioner i stil med det som sker i England för att visa att rörelsen är internationell, säger Bo Thorén.

800dagar

Vill sätta press på politiker

Extinction ­Rebellion betyder ungefär utrotningsuppror. Det är ett intiativ lanserat av klimatgruppen Rising Up.

Rörelsen kommer att genomföra vad de själva kallar ”fredliga civila olydnadsaktioner” för att sätta press på politiker och företag i klimatfrågan.

Huvudkravet för den ­brittiska ­falangen är en minskning av koldioxidutsläppen till noll innan 2025 och att regeringen ­inrättar en medborgarkommission för att ­utarbeta en ­krisplan för ­klimatet.