Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nyansera debatten om förorten

Dagens ETC.

Debatten som rasat i Sverige de senaste veckorna om förorten är onyanserad. Faktum är att majoriteten av förortsborna bara har en sak gemensamt och det är maktlöshet och brist på delaktighet. Det skriver Manijeh Mehdiyar i en replik till Aftab Soltani, Amineh Kakabaveh och Fi.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Läs också:

Moskén är förortens räddning

Skattepengar ska inte gå till könsdiskriminering

Förorterna är inte bara Vänsterpartiets ansvar

De onyanserade debatterna om förorten manifesterar vår samtidshistoria: bristande social sammanhållning, ett vi– och dem–samhälle som domineras av populism och islamofobi. Terrordådet den 11 september följt av det långvariga kriget i Mellanöstern är några av orsakerna till dagens normaliserade islamofobi.

I förorten råder ett demokratiskt underskott och bristande delaktighet. I frånvaro av maktanalys beskrivs förorten som kvinnoförtryck i ett vakuum. Kopplingen till det universella patriarkatet har blivit en ickefråga och de komplexa sociala frågororna får förenklade svar i debatten.

Det handlar om miljoner och åter miljoner från staten och kommunen som går till hedersprojekt. Projekt vars resultat inte har kritiskt granskats med evidensbaserade utvärderingar på många år.

På det personliga planet har jag erfarenhet av hedersprojekt. Det var när min dotter gick i högstadiet och en dag kom hem förtvivlad och orolig men inte ville prata om vad som tyngde henne. Till sist öppnade hon sig och berättade att hon inte kunde lita på mig längre, eftersom hon hade hört i skolan att hon kunde bli bortgift. Helt chockad försökt jag fråga henne hur hon skulle kunna bli bortgift när varken hennes mamma, hennes moster eller hennes mormor hade blivit bortgifta? I dag läser jag i hedersförtryckdebatter att min dotter fortfarande är en av de 100 000 ungdomar som befinner sig i riskzonen för hedersförtryck. Så här, helt obemärkt för de allra flesta, förstörs barns tillit till sina föräldrar. Den tillit som är själva grunden till livets tillit.

Faktum är att majoriteten av förortsborna bara har en sak gemensam och det är maktlöshet och brist på delaktighet. Många forskningsrapporter visar på diskriminering på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, inom skolan, sjukvården etc. Forskningsrapporten som Diskrimineringsombudsmannen (DO) har lagt fram visar att det finns omfattande islamofobi på olika samhällsnivåer i Sverige. ”Utsattheten på grund av slöjan har blivit en del av kvinnornas vardag – en slags vardagsrasism – som kvinnorna ofta tar för givet” går det att läsa i rapporten.

Att inte tillhöra gemenskapen innebär ofta enormt lidande och smärta. Peter Strang förklarar i sin bok Att höra till hur brist på gemenskap orsakar stress och smärta hos individer. Social exkludering och diskriminering skapar ohälsa och dödsfall i samma utsträckning som fattigdom enligt Världshälsoorganisationens rapport The solid facts, 2003.

Det är viktigt att inte glömma upploppet i Husby år 2013, då ungdomarna satte eld på bilar, slog sönder skyltfönster, vilket blev en världsnyhet. Och gemensamt i samtliga analyser av orsakerna till upploppet i Husby var segregation där människornas frustration, vanmakt och hopplöshet är ett växande socialt fenomen.

Det är absolut nödvändigt att diskutera livsvillkoren i förorten utifrån evidens. Forskning visar att de som bor i stadsdelen Bergsjön lever 9 år kortare än de som lever i Askim. Samtidigt är kvinnorna i förorten utsatta för dubbelförtryck. Vilket innebär att de inte bara är utsatta för det globala patriarkatet utan även blir förtryckta av majoritetssamhället.

Det är inte enbart nedskärningar i svenska välfärdssystemet som har orsakat maktlöshet och utsatthet för människorna i förorten. Det är även det sociala utanförskapet som är en konsekvens av strukturell diskriminering och rådande maktstruktur. En maktstruktur som ständigt förnyas och förstärks av de dolda rasistiska och islamofobiska budskap som de senaste veckorna har dominerat diskussionen i medier.

00:00 / 00:00