Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Missriktad kritik mot tjänstemän

Dagens ETC.

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, svarar på Göran Greiders ledare.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Göran Greider lyfter i sin ledare i Dagens ETC den 6 december en viktig fråga: förslaget om en höjning av pensionsåldern. Klart är att om pensionsåldern ska höjas så måste framtidens arbetsliv vara ett mänskligare arbetsliv. Men att beskriva tjänstemän i kommuner, landsting och regioner som lobby-ister med extraordinära förmåner visar på en stor okunnighet.

Göran Greider menar att pensionsdebatten styrs av en norm – en högutbildad tjänsteman med god hälsa, bra villkor och livsutsikter. Greider liknar hen vid ett ”spöke som går genom maktens korridorer” och påverkar tunga politiska instanser.

Som ordförande för Vision, det fackförbund som organiserar majoriteten av tjänstemän i kommuner, landsting och regioner, anser jag att våra medlemmar förtjänar en mer respektfull beskrivning.

Visions 190 000 medlemmar jobbar i välfärden inom en mängd yrken. De är kugghjul och smörjmedel för våra viktigaste samhällsfunktioner: socialtjänst, hälso- och sjukvård, tandvård, infrastruktur och inte minst för våra folkvalda i kommuner, landsting och regioner. Många av Visions medlemmar är tjänstemän med ledande chefsuppdrag.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

Att vara tjänsteman, chef och ledare i offentlig verksamhet är ett komplext uppdrag. Samspelet med våra folkvalda är avgörande för möjligheten att styra verksamheten. Relationen mellan tjänstemän och politiker bygger på en ömsesidig respekt för tjänstemannarollen och för fördelningen mellan politiker och de anställda.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de allra flesta politiker i kommuner, landsting och regioner har sitt politiska uppdrag som ett sidouppdrag. Något som de med stort engagemang utför på sin fritid. En av tjänstemannens viktigaste roller är därför att stå för kontinuitet. Att vara den som kan göra tydligt hur ledningssystem fungerar, den som kan plocka fram relevanta beslutsunderlag och sedan verkställa det som våra folkvalda beslutar. Det handlar om att skapa goda välfärdstjänster som svarar upp mot medborgarnas behov. Visions medlemmar brinner för det uppdraget och utför det med stor professionalism.

 

Den viktiga fråga som Göran Greider snuddar vid handlar om hur vi skapar ett mänskligare arbetsliv som gör att människor – oavsett yrkesval – orkar jobba lite längre. Frågan är relevant, inte minst för Visions medlemmar inom välfärden. Alldeles för många blir i dag sjukskrivna på grund av stress och sjukfrånvaron kostar miljarder. Det gäller även chefer.

 

Sjukskrivningstrenden måste brytas. Och det gör vi genom satsningar på arbetsmiljö, på ett närvarande ledarskap och på individens inflytande över sin arbetstid. Dessa åtgärder lyfter Visions medlemmar fram som viktiga för att skapa ett mänskligare arbetsliv, ett arbetsliv där de orkar stanna kvar, oavsett yrkesval.

Det vore intressant att ta del av Göran Greiders konstruktiva förslag i frågan, snarare än hans rallar-svingar mot viktiga yrkesgrupper.

 

Läs Göran Greiders slutreplik här.