Debatt. .

2014-03-03 06:20
Skogsbolag bryter gång på gång mot FSC-reglerna, skriver debattörerna.  Bild: Skydda skogen, Olli Manninen
Skogsbolag bryter gång på gång mot FSC-reglerna, skriver debattörerna.

Miljömärkning vilseleder konsumenter

Kunder som köper FSC-märkta produkter kan idag inte vara säkra på deras ursprung. FSC-certifieringen måste skärpas betydligt och följa EU:s lagar, skriver Skydda Skogens talespersoner Viktor Säfve och Frida Granström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Certifieringen för hållbara skogsprodukter, Forest Stewardship Council (FSC), skapades på 90-talet av representanter från skogsindustrin, miljörörelsen samt sociala intresseorganisationer världen över. Idén var att skapa ett slags KRAV-märkning för skogsbruk och skogsprodukter som garanterar att skogen förvaltas på ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart vis.

FSC:s logotyp syns nu på allt fler produkter i Sverige. Den som köper någon av dem ska kunna vara säker på att den inte skadat miljön under vägen.

Men Föreningen Skydda Skogen kan belägga att FSC-märkningen vilseleder både kunderna, och de företag som låtit märka sina förpackningar och andra produkter.

Från många håll har allt hårdare kritik riktats mot att skogsbolag gång på gång bryter mot FSC-reglerna utan att någonsin mista sin certifiering helt. Flera miljöorganisationer har i protest lämnat sitt medlemskap i svenska FSC.

Skydda Skogen ifrågasätter att FSC-certifiering ges till urskogsavverkningar i Ryssland, monokulturplantager i Brasilien, och omvandling av naturskogar till plantage-artade trädodlingar i Sverige.

Kunder som köper FSC-märkta produkter kan idag inte vara säkra på deras ursprung. Inte heller på att de kommer från ett hållbart skogsbruk eller att FSC-reglerna verkligen följts.

Skydda Skogen anser att FSC-certifieringen måste skärpas åtskilligt och följa EU-lagar, samt internationella och nationella miljömål. Ännu bättre vore en utvecklad svensk skogspolitik. En fullgod och fungerande svensk skogsvårdslag kunde i sig göra FSC överflödigt i Sverige.

I dagsläget gör FSC och de FSC-certifierade skogsbolagen sig skyldiga till starkt vilseledande information och reklam. Skydda Skogen har i dagarna sänt in en anmälan om detta till Konsumentverket.

Viktor Säfve, talesperson, Föreningen Skydda Skogen

Frida Granström, talesperson, Föreningen Skydda Skogen