Hoppa till innehållet

Energi

Debatt: Vi offrar inte vår framtid för Fortums vinster

För att fylla dammarna tänker Fortum pumpa upp 22 miljoner kubikmeter vatten från sjön Kläggen – Torsbys reservvattentäkt. Debattörerna är kritiska.

För att fylla dammarna tänker Fortum pumpa upp 22 miljoner kubikmeter vatten från sjön Kläggen – Torsbys reservvattentäkt. Debattörerna är kritiska.

Bild: Privat

Dagens ETC

Det behövs en kraftfull energiomställning – men inte till vilket pris som helst. Stoppa pumpkraftverket i Bastvålen!

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

I norra Värmland pågår just nu ett skifte som få utanför regionen känner till – men som riskerar att bli ett av de mest brutala exemplen på hur klimatomställningen kidnappas av storbolag. Fortum planerar att bygga ett gigantiskt pumpkraftverk i Bastvålen, ett projekt som kräver 60 meter höga dammar, milslånga tunnlar, sprängning av flera miljoner kubikmeter berg, och att tusentals timmerbilar forslas genom vårt landskap. Allt detta – för att sälja el söderut.

Det är rovdrift. På naturen, på vår kulturhistoria, på vårt vatten – och på oss som bor här.

Detta är inte grön omställning. Det är rovdrift. På naturen, på vår kulturhistoria, på vårt vatten – och på oss som bor här.

För att fylla dammarna tänker Fortum pumpa upp 22 miljoner kubikmeter vatten från sjön Kläggen – Torsbys reservvattentäkt. Sjön rymmer bara något mer än så. Vattenståndet kommer att fluktuera extremt, vilket påverkar både vattnets kvalitet och ekosystemen omkring. Risken är också att sprängningar och betongarbete påverkar grundvattnet och sprider toxiska ämnen i området. Det handlar om vårt dricksvatten. Våra källor. Vår trygghet.

Omkring 300 hektar skog ska avverkas – det motsvarar över 400 fotbollsplaner. Skog som i dag binder koldioxid, skyddar biologisk mångfald och bidrar till klimatanpassning. Att kalhugga dessa marker i klimatets namn är ett direkt svek mot både klimatmål och framtida generationer. När skogen försvinner försvinner också dess kolsänka – och istället frigörs växthusgaser.

Till skillnad från vindkraft har kommunen ingen vetorätt. Fortum kan expropriera mark, och de drabbade får ersättning enligt marknadsvärde – oavsett förlust av livsmiljö, trygghet eller kulturarv. Det planerade verket kopplas direkt till transmissionsnätet – alltså för el-export, inte lokal försörjning. Inga jobb garanteras. Inga inkomster till kommunen. Bara sår i landskapet – och i människors förtroende.

Hur kan det vara möjligt att något som kallas klimatsatsning innebär att skyddad natur, reservvatten, och människors hem offras – utan att vi ens får säga nej?

Det behövs en kraftfull energiomställning – men inte till vilket pris som helst. Den måste ske i dialog med de människor som påverkas, inte över våra huvuden. Vi kräver att detta projekt stoppas, att Fortum inte får genomföra sin megasatsning i Bastvålen, och att framtidens energisystem utformas med hänsyn till människor, natur och lokal demokrati.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.