Hoppa till innehållet

EU

Debatt: Sverige måste bli kvitt EU:s strama tvångströja

Vänsterpartiets Hanna Gedin i Europaparlamentet.

Vänsterpartiets Hanna Gedin i Europaparlamentet.

Bild: Caisa Rasmussen/TT

Dagens ETC

I den globala konkurrensen har Sverige svårt att hävda sig med ett EU som i praktiken förbjuder statliga ekonomiska stöd. När Kina och USA investerar i gröna jobb blir vi omsprungna. Det är dags att vi börjar investera i samhället igen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Nyligen presenterade EU-kommissionen förslag på nya regler för statliga ekonomiska stöd. Det sker samtidigt som Sverige och övriga EU-länder står i ett kritiskt vägskäl, både för den haltande gröna omställningen och ländernas konkurrenskraft i den globala ekonomin. 

I arbetslinjens Sverige står nästan tio procent av befolkningen just nu utan jobb. Över en halv miljon människor går arbetslösa och regeringen verkar helt och hållet sakna en plan. Den 24 juni presenterade finansminister Elisabeth Svantesson en ny tillväxtprognos − en nedräkning från 2,1 procent till 0,9. Sveriges kräftgång är resultatet av att det offentliga har lämnat över allt ansvar åt marknaden. 

Även om Sveriges regering kan och bör göra mer så finns delar av problemet att hitta i EU. I den globala konkurrensen har nämligen EU hållit fast vid en frihandelsdoktrin som innebär att man passivt tittar på när industrier och arbetstillfällen flyttar till USA eller Kina. 

Genom EU:s förbud mot statsstöd har bland annat nattågslinjer från Sverige till kontinenten stoppats och viktiga investeringar i industrins omställning uteblivit. Reglerna försvårar också nödvändiga klimatrenoveringar av exempelvis allmännyttans äldre bostadsbestånd. Dessutom tvingar statsstödsreglerna väsentliga delar av offentlig sektor att agera som företag på en marknad, där de kortsiktiga avkastningskraven är överställda de långsiktiga klimatmålen.

Samtidigt som EU i praktiken förbjuder statliga stöd för att stärka den gröna omställningen så investerar USA och Kina enorma summor. För två år sedan lanserade USA ett klimatinvesteringspaket (IRA) som handlar om att med offentliga stöd styra investeringar mot minskade utsläpp och förstärkt nationellt oberoende. 

Lösningen på både arbetslösheten och den gröna omställningen är att vi börjar investera i samhället igen.

Kina satsar stort på tillverkningen av bland annat batterier, vindkraft och elbilar. Över 95 procent av solpanelerna som monteras i Europa och över 80 procent av växelriktarna kommer från Kina. Det är varken socialt eller ekologiskt hållbart att basera en så stor del av klimatomställningen på import av billiga produkter från Kina.

Om Sverige ska hänga med i den globala konkurrensen är det hög tid att EU tar av sig den ekonomiska tvångströjan. EU:s statsstödsregler försvårar offentliga investeringar i gröna jobb, infrastruktur och industrier. När de nya reglerna nu ska förhandlas driver Vänsterpartiet på för flera reformer för att skapa jobb i Sverige och för att uppnå EU:s klimatmål:

• Verka för en fördragsförändring där EU:s statsstödsförbud tas bort ur fördraget och ersätts med ett direktiv om rättvis konkurrens på EU:s inre marknad.

• Inför motkrav till mottagarna av statsstöd avseende miljöhänsyn, arbetsvillkor och ekonomisk redlighet. 

• Samhällstjänster som hyror, tågresor, elpriser ska kunna erbjudas till självkostnadspris genom ett generellt undantag inom statsstödsregelverket. 

• Alla krav på att offentlig sektor måste efterlikna marknaden ska slopas. Det innebär exempelvis att allmännyttiga bostadsbolag inte ska behöva följa privata bolags hyressättning. 

• Offentligt ägda bolag som agerar inom ett sammanhang som i första hand är lokalt; kraftvärmeverk, hamnar, tågbolag, kommunala vatten- och avloppsbolag med mera ska vara undantagna från statsstödsförbudet så länge de agerar inom sitt uppdragsområde. 

Det är tydligt att marknaden inte förmår lösa klimatomställningen eller fixa jobben på egen hand. Om vi menar allvar med att vi vill skapa schyssta, gröna jobb i Sverige så är det upp till oss att tillsammans fixa det. Lösningen på både arbetslösheten och den gröna omställningen är att vi börjar investera i samhället igen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.