Hoppa till innehållet

Gaza

Debatt: Fyra krav på regeringen i skuggan av Gaza-kriget

Bild: Hatem Ali/AP/TT

Dagens ETC.

Vi ställer fyra krav på regeringen för att stoppa dödandet av civila människor i Gaza, skriver S-studenter.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den humanitära situationen i Gaza är alarmerande. Israels attacker har dödat tiotusentals palestinier varav 4 600 är barn. Fler barn än vad som totalt har dödats i konflikter runt om i världen under varje år sedan 2019. FN:s experter varnar nu om att palestinier i Gaza “allvarligt riskerar att utsättas för ett folkmord".

Detta är en direkt konsekvens av kollektiv bestraffning genom total belägring av mat, el och vatten, riktade attacker mot tätbefolkade områden, användning av vit fosfor samt utplånandet av hela familjer. Utöver det har Israel beordrat 1,1 miljoner palestinier att lämna sina hem mot södra Gaza vilket är en utbredd etnisk rensning.

S-studenter ställer därför fyra krav på regeringen för att stoppa dödandet av civila människor i Gaza:

Verka för ett omedelbart eldupphör. FN:s generalförsamling antog en resolution om en humanitär paus, men regeringen valde att lägga ner sin röst. Detta är minst sagt chockerande och sänder otydliga signaler om vart regeringen står i frågan. Vidare har EU-ledare inte kunnat enas om det mest uppenbara i den blodiga konflikten, nämligen att kräva ett eldupphör. Den svenska regeringen bör stå upp för internationell och humanitär rätt och därmed verka för ett eldupphör som skulle skona många människors liv.  

• Återuppta och öka biståndet till Palestina. SD-regeringens senaste beslut om att frysa utvecklingsbiståndet är kontraproduktivt. Det svenska biståndet är i huvudsak till för att  stötta försvarare av mänskliga rättigheter och civilsamhället Gaza och Västbanken. Beslutet kommer bara att spela extremistiska krafter i händerna. Utvecklingsbiståndet borde därför återupptas omedelbart. 

Skadade eller icke-fungerande hälsofaciliteter, massiva tvångsförflyttningar och kollapsade vatten- och elsystem har orsakat en humanitär katastrof i Gaza. Det humanitära biståndet är därför livsviktigt och det förstår EU som har tredubblat sitt humanitära bistånd. Regeringens beslut om att utöka det humanitära biståndet till Gaza med 150 miljoner kronor är ett bra steg framåt men långt ifrån tillräckligt. Enligt FN behövs det 1,2 miljarder dollar, för att kunna tillgodose de humanitära behoven.

• Häva den olagliga belägringen av Gaza och möjliggöra leveranser av humanitärt bistånd. Redan den 9 oktober införde Israel en fullständig belägring av Gazaremsan. Innan det var cirka 95 procent av vattentillförseln i Gaza förorenad och olämplig att dricka. I dagsläget är det omöjligt att förse Gazas hushåll, sjukhus, och skolor med vatten. Människor dör till följd av törst och mat är en bristvara. Det är av yttersta vikt att den olagliga belägringen hävas omedelbart.

• Utöva påtryckningar på Israel för att häva sin olagliga 16-åriga blockad av Gazaremsan och ockupationen av Västbanken. 
Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått i många år och grundar sig i ockupationen av palestinska områden, den 16-åriga blockaden av Gaza och  de växande illegala bosättningarna . Under året har Benjamin Netanyahus högerextrema regering uppmuntrat och intensifierat våldet i området avsevärt. Detta manifesterade sig i form av systematisk plundring av palestinska byar, aktiv bosättningspolitik och införande av diskriminerande lagar. Önskar Tobias Billström se en tvåstatslösning på allvar, då får hans regering utöva påtryckningar på Israel för att upphöra med den olagliga ockupationen av palestinsk mark och den 16-åriga  blockaden av Gaza. 

Regeringen har en moralisk och diplomatisk skyldighet att agera i denna kritiska stund. Det är dags att agera för att rädda civila offer.

Ämnen i artikeln