Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Försöket att tysta aktivister är en skam för hela EU

EU måste fortsätta hålla trycket uppe mot länder som Polen och Ungern, där hbtqi-aktivister tystas.
EU måste fortsätta hålla trycket uppe mot länder som Polen och Ungern, där hbtqi-aktivister tystas. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Det är en skam för oss alla att sådana här rättegångar över huvud taget får äga rum i Europa idag. Det är en sådan uppenbar attack på hbtqi-personers rättigheter och på det fria ordet, skriver Malin Björk (V), EU-parlamentariker, hbtqi-politisk talesperson och vice ordförande i EU-parlamentets hbtqi-grupp.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag tisdag inleds den första rättegången mot de fyra hbtqi-aktivister som gjort en digital karta, kallad Atlas of Hate som visar alla de polska regioner som antagit olika hbtqi-fientliga resolutioner. Aktivisterna – Kuba Gawron, Kamil Maczuga, Paulina Pajak och Pawel Preneta – anklagas för förtal av de lokala parlamenten som tagit juridisk hjälp av den ultrakonservativa organisationen Ordo Iuris.

Med sin karta anklagas aktivisterna för att felaktigt ha pekat ut regionerna som homofoba. För detta ska de enligt stämningsansökan betala runt 360 000 kronor i skadestånd, mer än aktivisternas samlade årslöner. De ska också tvingas be om ursäkt för sitt agerande vid ingången till EU-parlamentet i Bryssel. Denna rättegång gäller staden Przasnysz. Nästa rättegång är den 28 juli och gäller då kommunen Tatry. Utöver dessa rättegångar väntas ytterligare upp till åtta stycken, alla med liknande skadeståndskrav.

Det är en skam för oss alla att sådana här rättegångar över huvud taget får äga rum i Europa idag. Det är en sådan uppenbar attack på hbtqi-personers rättigheter och på det fria ordet. Även om stämningsansökningarna avvisas av domstolarna i slutändan, så gör de redan enorm skada. Stämningsansökningarna syftar inte till att få fällande domar i första hand, utan att tysta alla de som vågar ta till orda, att lägga en våt filt över civilsamhället och strypa medborgares möjlighet att agera. 

Att sådana här kafkaartade rättegångar hålls just i dagens Polen är ingen tillfällighet. Nedmonteringen av landets rättsstat och grundläggande rättigheter har under den sittande PiS-regeringen pågått under många år. Bit för bit har regeringen tagit kontroll över domstolsväsendet och nästan alla medier. Den redan mycket restriktiva abortlagen har skruvats åt ytterligare och innebär numera ett i praktiken totalt abortförbud. Regeringen motarbetar alla försök till hårdare lagstiftning mot könsbaserat våld. Hbtqi-personer utmålas som ett hot mot samhället och används som slagträ under den senaste presidentvalskampanjen.

I EU-parlamentets hbtqi-grupp, där jag är vice ordförande, har vi länge kämpat för att vända utvecklingen i både Polen och Ungern och andra länder där hbtqi-rättigheter attackeras. Vi bjuder in aktivister (som till exempel ovan nämnda Kuba Gawron och Kamil Maczuga) till EU-parlamentet, vi ser till att parlamentet röstar om resolutioner där dessa attacker fördöms och kräver att såväl EU-kommissionen som medlemsländerna agerar, vi ordnar seminarier och skriver brev till berörda myndigheter.

Den senaste tiden har vårt arbete börjat märkas en del. I våras antog EU-parlamentet en resolution där EU utses som en frizon för hbtqi-personer, en motreaktion på de polska regioner som utropat sig själva som ”hbtqi-fria zoner”. För några veckor sedan antogs också en resolution som i skarpa ordalag fördömde den nya lagen i Ungern, som förbjuder all positiv framställning av hbtqi-personer under 18 år. Under parlamentets debatt fördömdes lagen av EU-kommissionens högsta chef Ursula von der Leyen, som också meddelade att Ungerns utbetalning av corona-
stöd kommer att dröja.

I förra veckan kom också EU-kommissionens besked att överträdelseförfaranden kommer att inledas mot både Ungern och Polen på grund av deras ständiga attacker på demokrati och rättsstat. Ett överträdelseförfarande kan i slutändan leda till att ett medlemsland förlorar sin rösträtt i Rådet, där alla medlemsländer samlas för att fatta beslut om EU:s politik.

Att EU nu börjar agera mot länder som Ungern och Polen är ett välkommet steg och något som vi tillsammans med hbtqi-aktivister i dessa länder länge krävt. Det är helt orimligt att ett land som konstant bryter mot de mest grundläggande principerna och nedmonterar demokratin kan fortsätta att casha in av EU:s pengar.

Men till dess att pengarna dras in och Polens och Ungerns regeringar byts ut måste vi fortsätta hålla trycket uppe och fortsätta visa vår solidaritet med alla våra hbtqi-syskon som fortsätter att leva under detta förtryck. Kuba, Kamil, Paulina och Pawel är inte kriminella. De är inget annat än hbtqi-hjältar.