Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Att minska biståndet är att dra ned på ambitionerna om en bättre värld

Bild: Gonzalo Gaudenzi/AP/TT

Dagens ETC.

På kort tid har det kommit två utspel om att överge enprocentsmålet för svenskt bistånd. Det i en tid när världen behöver det som mest, skriver Janine Alm Ericson (MP), utrikespolitisk talesperson.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De flesta av världens länder har skrivit under på att nå de gemensamma målen i Agenda 2030. Det handlar om allt ifrån fattigdomsbekämpning, stärkt demokrati, jämställdhet, bra miljö och minskade klimatutsläpp. En ambitiös agenda, som bidrar till utveckling och säkerhet, inte bara ute i världen, utan även här. Vi har bara ett jordklot och vi måste hjälpas åt.

I en tid där den demokratiska utvecklingen backar, då fler konflikter uppstår med svält och lidande som resultat samtidigt som kvinnors rättigheter minskar i många länder vill alltså i vanliga fall stabila partier dra ned på våra ambitioner. I ett läge där vi hyllas av bland annat OECD, som i sin utvärdering av svensk bistånd ger oss högsta betyg. Vi har möjligheten att vara solidariska. Sverige är ett av världens rikaste länder och vi ligger i toppskiktet i nästan alla internationella mätningar av välstånd. Vi är ett av få länder som lever upp till det internationellt överenskomna målet om en procent av BNI, men är det en anledning att sänka ambitionerna?

Nej, vi tycker inte det. Tvärtom är det en farlig utveckling om fler länder vänder sig inåt, och blir mer protektionistiska och nationalistiska. Vi lever i en värld där vi är allt mer beroende av varandra. 

Svenskt bistånd är en investering i vår gemensamma framtid, det är inte välgörenhet. När antidemokratiska krafter växer i andra länder ger det också näring åt liknande rörelser här hos oss. När människor flyr från krig, torka eller översvämningar påverkas resten av världen. När regnskogen brinner hotas klimatet för hela vår planet. Det är därför som Sveriges bistånd med fokus på demokrati, mänskliga rättigheter, klimat och miljö är helt nödvändigt för en hållbar och solidarisk värld. Det ska vi vara stolta över och värna, inte urholka. Korruptionen som upptäckts inom biståndet bekämpas inte genom att dra ner på bland annat utvärderingar och kontrollmekanismer, utan genom att upprätthålla systemet. Den korruption som har avslöjats är givetvis oacceptabel, men den har avslöjats för att Sida aktivt utvärderar och undersöker allt bistånd och agerar på tvivelaktigheter.

Visst har vi utmaningar i vårt svenska samhälle i dag. Klyftorna ökar och många människor förlorar hoppet. Men att agera för rättvisa och jämlikhet i Sverige står inte emot att bedriva en politik för internationell solidaritet. Vi kan inte tysta stå och se på när korruptionen i världen växer, när kvinnors rättigheter hotas och när barn saknar rent vatten. Sverige är ett litet land men vårt bidrag till FN och andra internationella institutioner är viktigt. Långsiktigt samarbete genom trovärdiga organisationer är nödvändigt för att klara klimatet och för att bygga en säkrare och bättre värld. 

Vi i Miljöpartiet driver på för att vara en föregångare, i miljöarbetet, i fredsarbetet och i klimatomställningen. Vi visar att det går att göra skillnad och därmed blir det enklare för andra att följa efter. 

Nu är inte tid att sitta i soffan och låta världen vara något som pågår där ute. Nu är tid att se att det som händer i världen, det sker också här. För att förändra här behöver vi också bidra till förändring i världen. Vi ska behålla vårt biståndsmål på en procent.

00:00 / 00:00