Kommentar. Andreas Gustavsson.

2021-01-07 12:10
Bild: Gene J. Puskar/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Inbilla dig inte att svensk höger är bättre än Trump

Vad gör Moderaterna och Kristdemokraterna när Jimmie Åkesson mobiliserar via sociala medier, där Sverigedemokraterna ligger långt före alla andra partier, när han hävdar att valet är stulet?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nej, inte hela den spretiga blomma som är den svenska borgerligheten med konservativa och liberaler och allt däremellan. Men en besvärande mängd opinionsbildare längst ut på högerkanten har påfallande svårt att erkänna att Donald Trump är en ledare med fascistoida tendenser som ägnat senaste månaderna åt att försöka uppvigla sitt parti och sina supportrar till att utföra en statskupp.

Nu stormade hans pöbel Kapitolium.

Bilderna är fruktansvärda, de visar hur USA:s folkvalda fruktar för sina liv.

Alla som bagatelliserar på minsta sätt bör ifrågasättas.

Vad har de för motiv?

När kaos härskade i Washington twittrade Ivar Arpi, nu på nya högersajten Bulletin, tidigare på Svenska Dagbladet:

”Men för guds skull, sluta kalla det för ett kuppförsök! Det är uselt ändå och ska givetvis fördömas, men ingen, absolut, kan tro att detta leder till att några arga 20-åriga killar i mjukisbyxor som tar selfies snart tar makten i USA.”

Samtidigt kom det rapporter om att upprorsmakarna hade tagit med sig både skjutvapen och buntband, sannolikt i avsikt att ta kongressledamöter som gisslan. Senaste veckorna har Trump-fanatiker även diskuterat vilka demokrater som borde avrättas på plats. Ett enormt hat har riktats mot bland andra Alexandria Ocasio-Cortez, en progressiv politiker som Trump kallat både vänsterextrem och landsförrädare.

Arpi tog snabbt bort sitt inlägg.

Men i detta skarpa läge så visade Bulletin vad vi har att vänta inför svenska valet 2022.

Bulletin-satsningen har sugit upp profiler från reguljära borgerliga ledarsidor och från Moderaterna och Kristdemokraterna. Bulletin blir något annat, något mer aggressivt och polariserande.

”Ena dagen beordrar (Nancy) Pelosi könsneutralt språk i kongressen, nästa stormar Trump-anhängare byggnaden. Nånstans finns ett samband”, twittrade Susanna Birgersson, även hon knuten till Bulletin.

Många undrade vad hon menade. Svaret blev ”att båda sidorna i USA befinner sig i en spiral, där respektive tendenser förvärras”. Lika illa att säga hen som att hetsa en mobb att storma en demokratisk församling?

Det här kallas relativisering.

På torsdagens morgon hade Bulletin-redaktionen ändå samlat ihop sig till ett pliktskyldigt avståndstagande, där Per Gudmundson drar slutsatsen att Donald Trump hotar demokratin.

Men då var skadan redan skedd.

Bulletins crowdfundare verkade inte ha något emot att några av sajten främsta representanter uppvisade obefintlig reflex att skynda till demokratins försvar. Tvärtom. De blir upprörda först när den sena, mer balanserade artikeln kommer.

Något riktigt mörkt gror inom svensk höger, och inte bara i dess ytterligheter.

På tisdagen hoppades Gudmundson forfarande på republikansk seger i Georgia: ”Håll tummarna.” Johan Hakelius varnade i tidskriften Fokus för att en demokratisk vinst vore ”ett steg mot politiskt sönderfall”.

Att ta ställning för Republikanerna efter allt som hänt denna höst…

Känner du dig trygg med att de skulle reagera mot valfusk och andra destabiliseringsförsök – som att anklaga andra för valfusk – från, säg, Sverigedemokraterna?

Parallellerna mellan USA och Sverige är för många.

Avskyn mot fria medier sprider sig till den rumsrena högern, där fler än tidigare ger uttryck för att inte minst public service har som enda funktion att nagla fast Socialdemokraterna vid makten och etablera feminism som ett slags religion. Moderaterna är genomsyrat av detta, likaså Kristdemokraterna. Ännu en avfasning som gör att de passar i koalition med Sverigedemokraterna, där ledande politiker gång på gång visat hur de hatar journalister, vill registrera journalisters partitillhörighet och framhållit det totalitära Ungern som ett rättesnöre.

Vad det här slutar med ser vi i USA, där journalister rapporterade från Kapitolium med fara för sina liv.

En annan likhet mellan USA och Sverige är att giftiga konspirationstankar äter sig in från marginalen. Genus är ett rött skynke, då kommer de rusande. Inte bara skribenterna i den mediala infrastruktur som byggs upp, där Bulletin ingår, utan även moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater. Parlamentariker. Klimatkrisen är också en katalysator för deras radikalisering. Migration och mångfald är sedan länge själva motorn.

Tonläget har blivit grövre, konfliktfokuserat, kulturfixerat. En identitetspolitisk kantring från just de högerdebattörer som anklagat vänstern för att ha tappat bort sakfrågorna.

Kom inte ihåg vad de säger nu, kom ihåg vad de sagt fram tills nu.

Mattias Karlsson är Sverigedemokraternas ideolog. Han har senaste åren aktivt odlat kontakter med USA:s högerextrema. Han har nominerat Trump till Nobels fredspris. Han har i SVT:s valstudio förminskat den fara som Trump utgör, istället hyllat ”en sammanhållande inkluderande patriotism”. Han skrev på Facebook inför Georgia om sin oro för att om de republikanska kandidaterna förlorar så "tar vänstern total kontroll över hela statsapparaten i världens mäktigaste land”. Sedan kom ett kort fördömande efter stormningen. Pliktskyldigt. Det viktigaste var ju redan sagt. Han hade gjort klar var han står.

Sverigedemokraterna förfasas inte. De lär sig av detta. Hur man gör, hur man inte ska göra. Redan i senaste valet prövade de idén att hävda omfattande valfusk.

Så vad gör Moderaterna och Kristdemokraterna när Jimmie Åkesson mobiliserar via sociala medier, där Sverigedemokraterna ligger långt före alla andra partier, när han hävdar att valet är stulet?

Moderaterna och Kristdemokraterna kantrar mer för varje dag. Särskilt har Ebba Busch styrt sitt parti direkt mot trumpismen, assisterad av bland andra Gudmundson, som lämnade Kristdemokraterna för Bulletin. Så sent som i september ansåg partiets policychef Johan Ingerö – i debatt mot Fredrik Reinfeldt – att det är ”problematiskt” att säga att Trump hotar demokratin.

För inte så så många år sedan var Reinfeldt för den moderata linjen. Nu tycks den snarare ha dragits runt Hanif Bali, riksdagsledamoten som släppts in från kylan.

”Demokratin är starkare, mer organiserad och robust än en konspiratorisk slöddermobb. Ändå oroväckande att så många demokrater ikväll hade så låg tilltro till den”, twittrade han på onsdagskvällen, som en bagatelliseringarnas definitivt bagatellisering.

Vad gör de blå partierna om det bruna försöker kullkasta demokratin.

Håller de emot eller ger de efter?

Pröva det scenariot mentalt redan nu, inte i september 2022.