Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Ryms framtidens jordbruk i ett labb?

Det finska företaget Solar foods har producerat ett nytt protein: Soleil.
Det finska företaget Solar foods har producerat ett nytt protein: Soleil. Bild: Bild: Solar foods

Dagens ETC.

Kött utan djur och odling utan mark. Många av framtidens livsmedel tar nu form i laboratorier världen över. – Företag som vårt omskapar själva fundamenten kring hur mat produceras, säger Pasi Vainikka, vd för Solar foods som gör protein av mikrober.

Idén låter nästan för bra för att vara sann. Om den håller hela vägen kan den industriella köttindustrin och skogsskövlingen förpassas till historiens skräpkammare. Massutdöendet kan hejdas, klimatet räddas och svälten utrotas. Även på de mest ogästvänliga platser kan munnar mättas, medan ekosystem på land och i vatten får nytt liv. Kort sagt, världens räddning är inom räckhåll. I alla fall enligt den brittiske journalisten och författaren George Monbiot som i en krönika hyllat det finska företaget Solar foods koncept. Idén går i korthet ut på att framställa ett näringsrikt proteinmjöl av encelliga mikrober som hämtar näring ur luften och frodas med hjälp av elektricitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00