En av de första saker som Donald Trump gjorde när han tillträdde som president i januari vara att utropa ett ”nationellt energinödläge”, för att öka produktionen av fossila bränslen. ”Vi ska borra, baby, borra”, sa han under sitt installationstal den 20 januari. ”Vi ska bli en rik nation igen och det flytande guldet under vår fötter ska hjälpa oss dit”, fortsatte han.
Parallellt med satsningarna på fossila bränslen har Trump under sina första 100 dagar som president försökt stoppa satsningar på förnybar energi. Han har länge avskytt vindkraft, och hävdar att vindkraftverk är fula och att de skadar valar och annat djurliv. Trump har satt stopp för att hyra ut federal mark till vindkraftssatsningar, blockerat byggen av projekt som redan har tillstånd, och tillfälligt stoppat flera solenergiprojekt. I måndags lämnade 17 delstater in en gemensam stämningsansökan mot regeringen, med anledning av stoppade vindkraftsprojekt.
Förnybart förbi kolet
Frågan är i hur hög grad Trump kommer lyckas störa övergången till förnybar energi. Förra året producerade USA för första gången mer el från vind- och solkraft än från kol.
Trots attackerna från regeringen bedöms framtiden för grön energi vara ”fortsatt ljus” i en rapport från forskningsorganisationen Bloomberg NEF, som analyserar förnybar energi.
Solkraft förväntas trefaldigas till år 2035, medan vindkraft bedöms fördubblas de närmaste tio åren. Bloomberg NEF räknar dock med att övergången till ren energi, och minskningen av fossilutsläpp, kommer att saktas ned på grund av Trumps politik.
Tullar gör solpaneler dyrare
Ett frågetecken är vad som händer med de skattelättnader för satsningar på vind- och solenergi som infördes under Joe Bidens tid som president. Ett annat är och vad som händer med de höga handelstullar som Trump införde i april, och som fördyrar import av utrustning till vind- och solkraft.
– Skattelättnaderna är inte direkt under Trumps kontroll, utan är något som är upp till kongressen, säger Derrick Flakoll, analytiker på Bloomberg NEF, till Dagens ETC och fortsätter:
– Handelstullarna är mer under Trumps kontroll. Just nu är tullarna gentemot Kina på 145 procent vilket är väldigt påtagligt eftersom Kina spelar en mycket stor roll i leveranskedjan för grön energi.
Han förklarar att det samtidigt samtidigt finns en stor sydostasiatisk marknad för utrustning för solenergi, och att handelstullarna gentemot de länderna mestadels är pausade.
– Så länge skattelättnaderna finns kvar och solenergi blir billigare finns det gott om drivkrafter på marknaden för att fortsätta med solkraft, säger Derrick Flakoll.
Splittrar amerikanerna
Klimatfrågan är hårt ideologiskt splittrad i USA. Demokrater pratar gärna om klimatkrisen, medan ämnet är tabu för republikaner. Samtidigt har ett växande antal republikaner i kongressen uttryckt stöd för fortsatta skattelättnader för satsningar på förnyelsebar energi, trots Trumps motstånd.
Det finns viktiga väljargrupper som vill satsa på förnybar energi, inte alls av miljöskäl, utan av ekonomiska skäl
Delstater som kontrolleras av Republikanerna, och som styrs av politiker som inte alls är intresserade av klimatfrågan, har också stått för några av de största satsningarna på förnybar energi. Konservativa delstater som Oklahoma, South Dakota och Iowa har genomfört stora satsningar på grön energi, bland annat tack vare deras öppna landskap som passar bra för sol- och vindkraft. Under 2023 skapades 150 000 nya jobb inom grön energi i USA. Största jobbtillväxten fanns i Alabama, ytterligare en republikanskt styrd delstat.
– De här delstaterna letar efter saker som kan leda till arbetstillfällen och skatteintäkter i lantliga områden där det finns gott om billig mark och naturresurser, och kanske inte så mycket annat som gynnar ekonomin, säger Derrick Flakoll.
Stora satsningar i Texas
Texas är USA:s största olje- och gasproducent, och är samtidigt landets i särklass största producent av vindkraft och näst störst, efter Kalifornien, på solkraft. Trots att delstaten röstade för Trump med god marginal i valet har man satsat på presidentens hatobjekt vindkraft.
– För två år sedan försökte delstatskongressen i Texas klubba igenom en beslut om att göra det mycket svårare att få tillstånd för solenergi och annan förnybar energi, men det mötte kraftiga protester på landsbygden, eftersom det skulle leda till minskade intäkter, säger Derrick Flakoll.
– Detta gjorde att beslutsfattarna backade. Det finns viktiga väljargrupper som vill satsa på förnybar energi, inte alls av miljöskäl, utan av ekonomiska skäl.