Heidelberg Materials, tidigare Cementa, har ansökt och fått ett 30-årigt täkttillstånd för brytning av kalksten på File hajdar i Slite.
På onsdagen kom beskedet från mark- och miljödomstolen. Bolaget får fortsätta med sin verksamhet.
Karin Gardell är en av alla gotlänningar som har engagerat sig i rättsprocessen. Domen gör henne “besviken men inte överraskad.”
– Domstolen anser att bolaget gjort en noggrann miljökonsekvensbeskrivning och det kan jag hålla med om. Problemet är att de kraftigt har förringat riskerna, säger hon.
Karin Gardell bor i Visby och är orolig för att kalkbrytningen ska förstöra öns dricksvatten.
Bild:
Privat
Karin Gardells bild är att Heidelberg Materials har erkänt att verksamheten innebär risker för grundvattnet, men att bolaget samtidigt har argumenterat för att nyttan med cementproduktionen överväger riskerna.
– Då får vi fråga oss om vi anser att det är rimligt att delar av Gotland görs obeboeligt för all framtid för att vi ska få cement under en begränsad period?
”Gjorde mig faktiskt förvånad”
Miljöjuristen Gunilla Högberg Björck företräder motståndsnätverket Urbergsgruppen och flera privatpersoner i målet.
– Det är tråkigt, men totalt förväntat, säger hon en stund efter att beslutet har offentliggjorts.
Domstolen har i princip gett bolaget allt vad det har önskat.
Hon anser att det mest problematiska i beslutet är att domstolen har gett bolaget ett så kallat verkställighetstillstånd.
– Det gör att de får börja med verksamheten även om inte domen har vunnit laga kraft, vilket annars är det vanligaste. Detta gjorde mig faktiskt förvånad, säger hon och fortsätter:
– Domstolen har i princip gett bolaget allt vad det har önskat.
Gunilla Högberg Björck är miljöjurist sedan snart 35 år tillbaka.
Bild:
Privat
Domen kommer överklagas
Hon är precis som många av de boende i området djupt bekymrad över verksamhetens påverkan på grundvattnet.
– Det kommer att bli en klar försämring. Bolaget medger själva att verksamheten kommer att medföra att miljökvalitetsnormer för grundvatten i området inte kommer att kunna nås. Domstolen har gett bolaget undantag från bestämmelsen att tillstånd då inte kan ges, men mina huvudmän menar att förutsättningar för sådant undantag saknas.
Gunilla Högberg Björck har under dagen pratat med Urbergsgruppen och bestämt sig för att överklaga mark- och miljödomstolens dom.
– Man får inte tillämpa miljölagstiftningen så här. Någon måste stå upp för grundvattnet och miljövärdena, säger hon.
– Kalkbrytningen i Slite är helt avgörande för den samhällsviktiga infrastrukturen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen och fortsätter:
– Tryggad tillgång på cement förbättrar Sveriges beredskap i ett oroligt säkerhetspolitiskt läge.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.