På torsdagen blev det klart att EU lättar på utsläppsreglerna för Europas biljättar. Resultatet var väntat, det har länge varit känt att kommissionens hade majoriteten på sin sida.
Som Dagens ETC tidigare har rapporterat riskerade flera europeiska biljättar miljardböter eftersom de inte klarar EU:s utsläppsmål. Miljardnotan har varit politiskt sprängstoff på flera håll i Europa där ekonomin är på tillbakagång samtidigt som bilindustrin genomgår vad som kallats för sin värsta kris på decennier. Särskilt hård har debatten varit i Tyskland, där biljätten Volkswagen har svajat samtidigt som den tillhör den absoluta bottenligan vad gäller att minska koldioxidutsläppen.
Massiv lobbying
Bilindustrin har lobbat kraftigt mot kommissionen för att slippa böterna. Till slut bar lobbyarbetet frukt. EU-kommissionens förslag innebär stora lättnader för Europas biljättar.
Istället för ett skärpt krav om minskade utsläpp för alla nya bilar från 2025 får nu biltillverkarna tre år på sig att nå de tuffare utsläppskraven.
När ett beslut fattades på ambassadörsnivå i Bryssel på onsdagen gick Sverige mot strömmen och röstade nej till kommissionens förslag.
”Det är för oss oacceptabelt att svenska företag som har tagit sitt ansvar och gått före i klimatomställningen straffas för att andra europeiska företag inte mäktar med”, skrev klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett sms till TT då.
Hon syftade på att Volvo cars redan är i hamn med utsläppsmålen genom en stark elbilsförsäljning.
Oväntade armkrokar
På torsdagen var det dags för parlamentet att rösta. Och som väntat gick kommissionens förslag igenom. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade tillsammans med Romina Pourmokhtaris Liberalerna mot de uppmjukade utsläppsreglerna. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde att rösta för. Även Centerpartiet, som tidigare propagerat för skärpta miljökrav på biltillverkare och som har hög svansföring i klimatfrågor, valde att ge sitt bifall. Moderaterna avstod enligt TT från att lägga en röst i voteringen.
Den nationalistiska och högerextrema partigruppen ECR ville gå längre än kommissionen. Deras förslag var att biltillverkarna skulle få ännu längre tid på sig att klara utsläppskraven. De vill också kasta 2035-målet om att förbjuda nyförsäljning av fossilbilar i papperskorgen.
Under omröstningen fick ECR-gruppen stöd av den kristdemokratiska ledamoten Alice Teodorescu Måwe, något som Dagens Industri var först med att rapportera om.
MP: ”Inget grönt parti"
EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) var efter omröstningen besviken. Enligt honom är slopade utsläppskrav inte bara dåligt för klimatet. Det är också exempel på osmart näringspolitik:
– Vi vet att det finns företag, som Volvo, som har visat att de kan nå utsläppsmålen. Detta blir en bestraffning för dem.
– Ursäkten att just en ambitiös klimatpolitik för bilar skulle vara negativt för konkurrensen, det är ju ett fullständigt feltänk. Nu kommer Kina springa förbi oss ännu mer.
Att Centerpartiet valde att rösta för sänkta utsläppskrav överraskar Pär Holmgren:
– Centern vill ofta framstå som ett klimatparti. Att de gör ett sånt här val är väldigt förvånande och ytterligare ett bevis på att de inte är det gröna parti de vill framstå som.
KD:s val att kroka arm med ECR-gruppen förvånar honom inte lika mycket.
– KD är ju bara en person i parlamentet i dag. Och Alice Teodorescos syn på klimatpolitiken placerar henne betydligt närmare SD än M i många frågor.
Dagens ETC har sökt KD:s och C:s företrädare i parlamentet för kommentar.