Hoppa till innehållet

Ledare

Lotta Ilona Häyrynen: Zelenskyj faller för krigets främsta frestelse

Lotta Ilona Häyrynen
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Danmark i början av juli.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Danmark i början av juli.

Bild: Ida Marie Odgaard/Scanpix/TT

Dagens ETC

När fienden bokstavligen står i farstun lockas många makthavare till att urholka demokratins fundament som balansen mellan folkvalda och oberoende, granskande, myndigheter. Det är en farlig väg.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.
Kommentera

Det går inte att tala nog om allt ett krig sätter på spel: vad som offras, vad som prövas, vilka gamla sanningar och principer som plötsligt kastas överbord. 

Att en nation dras i en mer auktoritär riktning i kris och krig är därför vanligt. Många kan argumentera för att det till och med är nödvändigt i hopp om att ökad centralisering ska få fler att gå i samma takt, i raka led, och att beslut ska kunna fattas snabbare. 

I Sverige står till exempel sju av åtta riksdagspartier bakom en regeringsproposition som ska ge regeringen mer makt. Regeringen ska helt kunna gå förbi riksdagen och fatta beslut efter eget huvud även vid fredstida kriser. Resonemanget verkar vara att man helt enkelt inte har tid med den representativa demokratin vid pandemier eller naturkatastrofer. 

Just nu trotsar tusentals ukrainare kriget för att protestera mot en ny lag som berövar Ukrainas två antikorruptionsmyndigheter sitt oberoende. 

Lagen är framröstad av parlamentet och underskriven av Volodymyr Zelenskyj. Ukrainas nationella korruptionsbyrån, Nabu, och Särskilda åklagarkammaren mot korruption, Sapo, ska framöver lyda under riksåklagaren – en tjänst som tillsätts av presidenten. 

Ukraina har sedan Sovjetunionens fall haft svåra erfarenheter av statlig korruption, så pass att landet under de två tidigare presidenterna Leonid Kutjma och Viktor Jusjtjenko kallades för en ”kleptokrati”. 

Korruptionen var en av anledningarna till att presidenten Viktor Janukovytj avsattes efter Euromajdan – de massiva protester som utvecklades till en folklig revolt 2014. Korruptionen är också ett av de främsta skälen till varför Ukraina tills vidare är portat från EU.

Trots förbättringar i landets antikorruptionsarbete når Ukraina helt enkelt inte upp till EU:s krav för medlemskap. Nu tar alltså Ukraina under Zelenskyj två steg bakåt. 

Dagens ETC har skrivit om EU:s utvidgningschefs, Marta Kos, reaktion på den nya lagen. Hon skriver på plattformen X:

”Avvecklandet av viktiga mekanismer som skyddar Nabus självständighet är ett allvarligt bakslag. Oberoende organ som Nabu och Sapo är grundläggande för Ukrainas väg mot EU."

Zelenskyj själv har försvarat beslutet med att det hela handlar om att rensa ut ryskt inflytande från antikorruptionsarbetet. Det är ett tunt försvar, men hur mycket Europas bild av kriget i Ukraina än är präglat av Zelenskyjs närvaro så är ingen president, ens under krig, en messiasgestalt. 

Ryssland besegras av ukrainarna och kampen bärs av dem alla, på samma sätt som kampen om landets framtid – en fri stat med starka band till väst och EU – tas av ukrainarna på både Kievs gator och Ukrainas frontlinjer. 

Ett krig utmanar alltid demokratins balansgång. För mycket makt hos en part är alltid farligt. Det är poängen med oberoende instanser som domstolar och antikorruptionsmyndigheter. Trots att politikerna är framröstade av folket måste politikerna granskas – för folkets skull.

I kris och krig frestas många makthavare att göra sig av med ovanstående, som för en regering eller president kan framstå som onödig byråkrati när fienden bokstavligen står i farstun. 

Demokratin får dock aldrig bli ett av krigets tusentala offer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.