Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Ledare: Vi behöver ett nytt politiskt klimat

ETC Örebro

Det går inte att säga vem som började, det går inte att säga vems fel det är. Men vi kan bara inte fortsätta att ha det så här.
Det här är en ledare från ETC Örebro.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Det går inte att säga vem som började, det går inte att säga vems fel det är, det går inte att tro att någon annan hoppar ur ekorrhjulet. Men vi kan bara inte fortsätta att ha det så här.
När Staffan Werme förra veckan röstades bort av sina medlemmar från förstaplatsen på Folkpartiets lista i kommunfullmäktigevalet 2014 valde han att säga att han helt lämnar kommunpolitiken efter valet. Därmed lämnar en av Örebros mest tongivande politiker de senaste tjugo åren den kommunpolitiska arenan.

Staffan Werme har lagt ner många kvällar, nätter, slösat fritid och offrat mycket för de idéer han tror på. Likt många politiska hårt arbetande själar har det mesta av arbetet skett utan speciellt mycket tack eller beröm. Det är ofta en otacksam uppgift att vara kommunpolitiker. I Staffan Wermes fall kanske det dessutom har skett under ett spott och spe som få hade klarat av att vara i. I flera intervjuer efter petningen berättar han också om hot och rena trakasserier, även i det egna hemmet. Att en demokratiskt vald politiker, eller någon överhuvudtaget, utsätts för sådant är hemskt och oacceptabelt.
En del av det han har uträttat har varit bra för Örebro och rätt politik, det ska sägas. Mycket har inte varit det. Men bilden av Staffan Werme har i mångt och mycket inte bara handlat om vad han har gjort utan också vem han är. Han är en del i ett hårdnat politiskt klimat i Örebro som nu i efterhand framstår som ganska onödigt.

Han är dock inget ”ensidigt offer”. Många smällar både på socialdemokrater och andra har kommit från hans blogg, hans inlägg i kommunfullmäktige och i olika sammanhang. Han har ofta haft en oresonlig ton och ett sätt att debattera som inte har varit konstruktivt. Men där har han inte varit ensam. Det är många kockar som har rört till den politiska grytan i Örebro.
Nu börjar det onekligen bli dags att smaka av den. Blev det som vi ville? Eller borde vi ändra på något? Ett enkelt förslag vore att ta bort lite salt och lägga till lite mer socker.

Inför supervalåret 2014 behövs ett nytt politiskt klimat i Örebro. Precis som Stefan Löfven konstaterat att blockpolitiken inte bara är bra för Sverige kan det samma sägas om Örebro och länet. Kommunledningen i Örebro är ett resultat av en handutsträckning över blockgränsen, ett ansvarstagande i ett svårt läge och ett sätt att faktiskt något sansa debatten.
För debatten måste sansas. Det handlar inte om att minska de politiska skillnaderna. Tvärtom – de ska visas fram. Men fokus ska ligga på just politik och inte på person. Och i stället för att trycka på skillnader för skillnadens skull kan en gemensam ståndpunkt vara nog så vacker.

Återigen, Staffan Werme ska inte på något sätt ensidigt beskyllas för det hårda politiska klimatet. Men han tog inte speciellt många steg för att mjuka upp klimatet heller. Nu får Folkpartiet (visserligen om ett år) en ny politisk ledning i kommunen. Kanske kan steg tas för att föra en valdebatt som handlar om politik och inte person.
Och kanske kan Staffan Werme nu få slappna av lite. Det kan han faktiskt vara värd efter allt sitt slit.  Det, och ett tack för de insatser som lite har förmörkats i soppan, som vi alla rört lite i.

John Johansson

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln