Ledare. Göran Greider.

2016-11-09 08:45

Trump är en varning till världen

"Det är en tragedi. Det började som en fars, men det slutar som en tragedi."

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Donald Trump blir alltså Amerikas näste president. Vad säger det oss? Det säger oss att varhelst tillräckligt stora sociala och ekonomiska klyftor skapas, där stampas till slut en Trump fram ur marken.

Men den som vill söka förklaringarna till Trumps oväntade seger – oväntad för allt ifrån spelbolag över opinionsmätare och till kommentatorer – bör inte i första hand gå till hans personlighet även om personen Trump i allra högsta grad kan förstås som en punkt där kändisskap och enorma förmögenheter har koncentrerats.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Nej, det är faktiskt bara politik som kan förklara hans valseger – men inte hans egen politik utan all den uteblivna politik, all den fördelningspolitik som saknats i det amerikanska samhället. Det stora misslyckandet i detta amerikanska val är demokraternas oförmåga att ropa ut behovet av fördelningspolitik och reformer som skapar trygghet.

Trump är affärsman. Han skryter om att han inte är politiker. Han säger därmed det som de marknadsliberala ideologierna i årtionden har fått oss att tänka: att politik inte är viktigt. Det viktiga är att rösta med fötterna, på marknaden. Trump förkroppsligar det som brukar kallas antipolitik – alltså idén att politiken inte har några fördelningspolitiska uppgifter.

Uppenbarligen har miljoner och åter miljoner amerikaner som känner sig otrygga eller är fattiga eller inte känner att de har någon framtid att hoppas på gått till valurnorna och röstat på denne fastighetsmagnat och TV-kändis.

Många, många i den lägre medelklass och delar av arbetarklassen har låtit sina förhoppningar kanaliseras via en presidentkandidat som hör till den absoluta ekonomiska överklassen – just den ekonomiska överklass som kapat åt sig allt större del av de amerikanska rikedomarna och gjort det på övriga befolkningens bekostnad.

Det är en tragedi. Det började som en fars, men det slutar som en tragedi. Donald Trump har inga lösningar att erbjuda de människor som sätter sitt hopp till honom. Han kommer att göra världen mer osäker. Och hans valseger kan innebära klimatfrågan, den andra ödesfrågan vid sidan av jämlikheten, helt negligeras. Det enda positiva som går att säga om denne man är att hans osannolika väg till Vita Huset har fått allt fler att tala om det fattiga Amerika, det nedgångna Amerika, ja, om människor som inte platsar i den amerikanska drömmen.

Donald Trumps valseger är den starkaste och mest skrämmande varning som på många, många år utdelats till alla de politiker som struntat i kampen för social jämlikhet. Donald Trump är det pris världen får betala för att den låtit sig styras av den doktrinära marknadsliberalismen.