Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Ledare: Stoppa den geografiska orättvisan

Hällefors bruk. 1978 var det närmare 2000 anställda på Hällefors bruk. Idag är det bara 500 anställda.
Hällefors bruk. 1978 var det närmare 2000 anställda på Hällefors bruk. Idag är det bara 500 anställda. Bild: Bild: Wikimedia

ETC Bergslagen

Den geografiska orättvisan växer. Den syns överallt. Människor har olika livschanser samt skiftande tillgång till välfärd och infrastruktur beroende på var i landet man bor. Kommuner som minskar får stora problem med ekonomin och svårigheter att upprätthålla den kommunala servicen. De måste friställa personal och får tomma lokaler och bostäder med medföljande skulder som ofta finns kvar trots att byggnaderna har sålts eller rivits. De kommuner som kraftigt ökar sin befolkning tvingas till stora investeringar för att bygga ut den kommunala servicen och infrastukturen. För att klara den snabba expansionen låter man privata företag med kortsiktiga ekonomiska intressen ta över skola, vård och omsorg där en del av skattepengarna går till vinster i riskkapitalbolag. Bostadsbristen driver upp priserna på bostadsrätter och villor till fantasibelopp medan husen i vårt område nästan skänks bort. Den geografiska orättvisan påverkar oss oavsett om vi bor i en kommun där befolkningen ökar kraftigt eller där den minskar.
Det här är en ledare från ETC Bergslagen.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Den geografiska orättvisan växer. Den syns överallt. Människor har olika livschanser samt skiftande tillgång till välfärd och infrastruktur beroende på var i landet man bor. Kommuner som minskar får stora problem med ekonomin och svårigheter att upprätthålla den kommunala servicen. De måste friställa personal och får tomma lokaler och bostäder med medföljande skulder som ofta finns kvar trots att byggnaderna har sålts eller rivits. De kommuner som kraftigt ökar sin befolkning tvingas till stora investeringar för att bygga ut den kommunala servicen och infrastukturen. För att klara den snabba expansionen låter man privata företag med kortsiktiga ekonomiska intressen ta över skola, vård och omsorg där en del av skattepengarna går till vinster i riskkapitalbolag.  Bostadsbristen driver upp priserna på bostadsrätter och villor till fantasibelopp medan husen i vårt område nästan skänks bort. Den geografiska orättvisan påverkar oss oavsett om vi bor i en kommun där befolkningen ökar kraftigt eller där den minskar.

Örebroregionen är den region som är bland de hårdast drabbade. Sveriges befolkning har de sista 30 åren ökat med 14 procent medan de fem största kommunerna har ökat med 30 procent. I hälften av landets kommuner har befolkningen minskat med i snitt 12,5 procent. Av de fem kommuner som har minskat mest i landet finns tre i Örebro län: Hällefors, Laxå och Ljusnarsberg. De övriga två är Sorsele och Åsele. De har alla minskat med över 30 procent.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på ETC Bergslagen!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln