Hoppa till innehållet

Ledare

Lotta Ilona Häyrynen: Ingen värdering är lika svensk som att skita i Sverige

Lotta Ilona Häyrynen
”Den nationalistiska kultursynens problem är att den är statisk”, skriver Lotta Ilona Häyrynen.

”Den nationalistiska kultursynens problem är att den är statisk”, skriver Lotta Ilona Häyrynen.

Bild: Wikimedia commons

Dagens ETC

När Sverige säger att svensk kultur är viktigt menar vi kanon och att kasta ut invandrare. När Finland och Norge säger samma sak bygger de ett hypermodernt bibiliotek och ett museum med tolv våningar.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.
Kommentera

Vi bor i en samtid besatt av svenska värderingar och kultur. Just nu ska dessa ringas in av Tidöregeringen för att sedan användas som slagträ mot invandrare. Att bryta mot svenska värderingar ska till och med kunna leda till utvisning, då under det luddiga begreppet “bristande vandel”. 

Vad en kultur, ett språk och en gemenskap faktiskt är blir i svensk tappning uteslutning, kalla hjärtan och mörker. Andra nordiska länder har valt en annan väg. 

För visst är saker som språk viktigt och visst har vi en kultur att bejaka, bygga ut och hålla levande. Den nationalistiska kultursynens problem är att den är statisk. Det finns ett Sverige och ett sätt att vara svensk på och båda dessa delar ska hålla över hundratals år. Allt som bryter mot detta enda ska tuktas eller kastas ut.

Kanske kan en sådan nationalism bara födas i ett land som varit självständigt i ett halvt årtusende. Eller i ett land som styrs med hjälp av ett parti sprunget ur nynazismen. 

När Finland firade 100 år av självständighet 2017 bestämde sig staten för att bidra till en present till befolkningen. Helsingfors stad fick 30 miljoner euro för att toppa sin budget till ett nytt bibliotek. 

Ordet bibliotek täcker knappt in vad Ode faktiskt är. Ode har byggt ut konceptet både vertikalt och horisontellt, och i vad som ser ut som en våg av lärkträ inhyses stadens verkliga vardagsrum – öppet för alla, till klockan nio på kvällen på vardagar.

Här finns böcker, film och studierum, absolut. Men här finns också klipprum för filmmakare och studios för både elektronisk och akustisk musik. Här finns musikinstrument att låna och en hel maskinpark för konstnärer som behöver laserskärare, 3d-skrivare eller gigantiska utskrifter. Allt för att folket ska läsa – och skapa själva.

För två år sedan fyllde Sverige 500 år. Vad fick vi? En debatt om vad som ens skulle firas och en present till Fredrik Lindströms inre barn, vad det verkar.

Oslo öppnade sitt nya Munch-museum 2021. Det är lika delar världens största samling verk av konstnären Edvard Munch och en forskningsinstitution och innovationslabb. Tolv våningar som både ska visa konsten men också hitta nya sätt att konservera och tillgängliggöra den, kunskap som är relevant för långt fler än nationalkonstnären Munch. 

Att följa kulturdebatten i andra nordiska länder leder lätt till en känsla av whiplash när jag återvänder till Sverige. 

Nog finns rasism också i övriga Norden – inget land har besparats den auktoritära samhällsandan – men i Sverige ligger en våt filt liksom över hela civilisationen. 

När Sverige säger att språk är viktigt menar vi att andra språk ska talas mindre. När Sverige säger att svensk kultur är viktigt ger vi en excentrisk historiker 20 lax i månaden för att han ska mingla fram en kulturkanon – den svenskaste kulturen som redan producerats. Sedan hoppas vi på att näringslivet kan ta över resten. 

När Finland säger att språk är viktigt menar de att berätta sina egna berättelser, på några av världens minsta språk (finska och svenska). För att göra det räcker det inte att rapa Lönnrot, Runeberg, Kivi och Jansson utantill. När man säger att kultur är viktigt förstår man hur det hänger ihop:

En kultur och ett språk lever när det används. Det är öppet för förändringar och nya influenser, eftersom språket lever med oss.

När min lärarsambo talar om vissa av sina elever berättar han om unga som går ut nian med två halva språk. Hör och häpna är det inte några invandrarbakgrunder som spökar, utan engelskan.

Med stängda replokaler, hyvlade föreningsbudgetar och museer där taket rasar in är det kanske inte så konstigt. De har snart bara TikTok kvar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.