Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Ledare: De fattiga och de rika – vem bryr sig?

Lunchpaus under nyss avslutade World Economic Forum i Davos.
Lunchpaus under nyss avslutade World Economic Forum i Davos. Bild: Bild: Michel Euler/AP/TT

ETC Malmö

Det räcker inte att hänvisa till globalisering och marknadskrafternas fria rörlighet. Klyftorna kan ­spåras i nationella beslut.
Det här är en ledare från ETC Malmö.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Den 10 september 1968 låg Tage Danielsson på soffan och filosoferade över valet den 15 september (En soffliggares dagbok). Han kom till slutsatsen att även klyftiga egoister faktiskt kan inse att de borde betala mer i skatt och att jämlikhetstanken kan bottna i ren självbevarelsedrift hos de privilegierade. Han kallade det upplyst egoism. ”Det är den som ska få oss att öka u-hjälpen av fruktan för en katastrof för oss och våra barn; den som ska få oss att betala en ordentlig hacka till miljövård av fruktan för förgiftning; det är den som ska få oss att sluta tjata om marginalskatterna av fruktan för att få på käften av en arbetslös.”

Ojämlikheten ökar i världen. Om nuvarande trend håller i sig kommer en procent av jordens befolkning nästa år att äga lika mycket som resten av världens medborgare. Redan i dag har de 80 rikaste personerna i världen en samlad förmögenhet som är större än vad den fattigaste hälften av jordens befolkning äger tillsammans. Detta skrämmande scenario från en allt ojämlikare värld finns att hämta i den rapport som den internationella biståndsorganisationen Oxfam presenterade för någon vecka sedan. Sverige är ett av de rika länder där klyftorna ökar snabbast och där andelen fattiga ökar mest. Vi har i dag 147 dollarmiljardärer, fler per capita än USA och en fördubbling på tio år. De rikaste tio procenten har nära 70 procent av förmögenheten, och på 20 år har den rikaste promillen svenskar tredubblat sin andel av landets samlade inkomster.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln