Tre frågor.

2018-05-16 15:37
Bild: Henrik Montgomery/TT

”Utan bin så dör vi”

Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, har sponsrat en bikupa på Katarina kyrkogård i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varför ville ni sponsra en egen bikupa?

– Vi vill uppmärksamma hur viktiga bin är för ekosystemet och för hela mänsklighetens överlevnad. Det är ju inte gratis, tror vi betalar 40 000 kronor. Men det är kul att synas i sådana sammanhang, och eftersom jag har blivit en omtyckt kändis numera så vill jag passa på använda det till något bra. Det känns viktigt. Jag brinner verkligen för de här frågorna. Utan bin så dör vi. Jag har aldrig tänkt så förut. Tidigare har man ju tagit en tidning och slagit ihjäl ett bi, men nu när jag ser ett bi så vill jag ta hand om det i stället. Man förändras när man lär sig saker. Vi har bara ett jordklot och vi måste ta hand om det. Den här tiden på året befolkas bikuporna och de börjar pollinera växter. Det känns viktigt. Och det är lätt att identifiera sig med bin som människa. De är små och arbetsamma, knegare som bär samhället.

Varför valde ni att ställa bikupan just på Katarina kyrkogård?

– Jag blev kontaktad av ett företag som heter Biman och gör bikupor för ett bra tag sedan. Då tänkte jag direkt på Katarina. Dels repar bandet där omkring, Nico bor granne med kyrkan och den delen av Söder har alltid varit vår hemmaplan. Sedan ligger båda mina föräldrar begravda i minneslunden där, så det känns extra viktigt för mig personligen att se till att det blommar där.

Vad ska ni göra med honungen som produceras?

– Jag vet inte än. Jag har ingen aning om hur mycket honung det blir, kanske tre burkar eller 500 burkar. Men vi kanske gör merchandise med egen honung i höst. Det finns ett stort sug efter honung nu också.