Sverigedemokraterna fortsätter att distansera sig från de klimatmål man ställde sig bakom i en uppgörelse med regeringen hösten 2023. På fredagen debatterade riksdagen det Klimatpolitiska rådets rapport om regeringens klimatpolitik. Martin Kinnunen (SD), klimatpolitisk talesperson, sa då att flera mål på såväl nationell som EU-nivå är ”illa formulerade”.
Samtidigt ansåg Kinnunen att det Klimatpolitiska rådets förslag om höjda bränsleskatter och höjd reduktionsplikt inte tar hänsyn till folkets vilja.
— Att som en repad LP-skiva drömma sig tillbaka till fornstora rödgröna dagar med världens högsta bränslepriser och föreslå kraftigt höjd reduktionsplikt är både taktlöst och demokratiskt tvivelaktigt, sa Martin Kinnunen.
Klimatpolitiska rådet bedömer att Sverige med nuvarande politik kommer att missa samtliga klimatmål, såväl EU:s som de nationella.
I den uppgörelse Tidöpartiernas gjorde 2023 ställde sig SD bakom det nationella målet till 2045, samtidigt som de nationella målen till 2030 ska ses över för att stämma överens med EU:s mål till 2030. Men att nå målen till 2030 är ”inte så viktigt”, sa SD-ledaren Jimmie Åkessons i söndagens Agendadebatt i SVT. Inte heller övriga EU-länder kommer att leva upp till sina åtaganden, trodde Åkesson. Sverigedemokraterna anser att klimatmålen därför inte är ett giltigt argument för en politik som höjer priserna på bensin och diesel.
”Bara Putin tjänar”
Miljöpartiet vill göra bensin och diesel dyrare för att påskynda omställningen till elbilar. Språkröret Daniel Helldén argumenterade i fredagens debatt för att låginkomsttagare och bilberoende glesbygdsbor ska kompenseras men att det i slutändan blir dyrare för hushållen ifall omställningen bromsas.
– Vem tjänar på att låsa fast svenskarna i ett sårbart fossilberoende? Bara Vladimir Putin och andra despoter som finansierar sina regimer med oljepengar, sa Helldén.
Sverigedemokraternas motsträvighet i klimatpolitiken får för stort genomslag i regeringens politik, enligt språkröret.
– Det blir bara småskvättar av klimatpolitik som kommer ut. Hela deras idé om att klimatfrågan inte är något vi behöver bry oss om gör att regeringen inte kan göra något, om de skulle vilja det, säger Daniel Helldén till Dagens ETC efter debatten.
Socialdemokraternas Jytte Guteland anklagade klimatminister Romina Pourmokhtari för att skylla på tidigare regeringar och inte ta ansvar för de missade klimatmålen.
– Jag tycker statsrådet ska bespara kammaren från PR-trick, sa Guteland.
Romina Pourmokhtari efterfrågade konkreta klimatpolitiska förslag från Socialdemokraterna.
– Det är svårt att debattera mot ingenting, sa Romina Pourmokhtari.
”Högriskdebatt”
Ett femtiotal klimataktivister från nätverket ”Rebellmammorna” fanns på plats under debatten – när de väl släpptes in. Trots att de ställde sig i kö en halvtimme före debatten kom de sista in först en och en halv timme senare på grund av noggranna säkerhetskontroller inför debatten som bedömdes som ”högrisk”.
En av aktivisterna, Maria Österholm, ser med viss humor på händelsen, efter att aktivisterna samlats utanför i en ring och sjungit.
– Det är kul, du har just sett en ring med seniora och medelålders kvinnor, du kanske inte tänkte på att vi är en risk, säger hon.
Samtidigt ser hon det som problematiskt att klimataktivister återkommande betraktas som ”risker”.
– Det här har vi hört så många gånger. Att konstant hävda risk är ett demokratiproblem.