Klimat.

2019-02-21 11:20
Beskogning och trädplantering är ett effektivt vapen i kampen mot klimatförändringarna. Bild: Mikael Fritzon/AP
Beskogning och trädplantering är ett effektivt vapen i kampen mot klimatförändringarna.
Puffetikett
Dagens ETC

Trädplantering kan utradera tio år av koldioxidutsläpp

Det finns utrymme för att plantera uppåt 1 200 miljarder nya träd på jorden, som kan binda koldioxid motsvarande tio års utsläpp.

”Om målet uppnås skulle det överträffa alla andra metoder för att ta itu med klimatförändringarna”, säger forskaren Thomas Crowther som gjort studien.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Träden är det viktigaste vapnet i kampen mot klimatförändringarna. Det menar den brittiska forskaren Thomas Crowther, vid tekniska högskolan ETH i Zürich.

Crowther har i en ny studie visat att det finns drygt 3 000 miljarder träd på jorden, vilket är sju gånger mer än tidigare uppskattningar från bland annat Nasa, skriver The Independent.

Bristen på exakt information har inneburit att experter har underskattat antalet träd på Jorden ordentligt. Genom att kombinera data från mätstationer på marken och satelliten har Crowther och hans kollegor visat att antalet träd är avsevärt fler än tidigare antagit.

1200 miljarder träd

Med samma mätmetoder, och med hjälp av AI för att analysera de enorma datamängderna, har forskarna kunnat förutse hur många träd som skulle kunna planteras på tomma ytor världen runt.

Slutsatsen är att det finns utrymme för ytterligare uppåt 1 200 miljarder träd i parker, skogar och övergivna platser världen runt. De enorma mängderna nya träd skulle då kunna suga ut och binda koldioxid ur atmosfären motsvarande mänskliga utsläpp för ett årtionde, enligt studien.

Crowther menar att vetenskapen genom att underskatta antalet träd även har underskattat potentialen för skogarnas betydelse och kallar träden för ”det viktigaste vapnet mot klimatförändringarna”.

– Om målet uppnås skulle det överträffa alla andra metoder för att ta itu med klimatförändringarna, från att bygga vindkraftverk till en vegetarisk diet, säger Thomas Crowther, enligt The Independent.

Han hänvisar till Project Drawdown, där forskare från hela världen ser på vilka åtgärder som är realistiska för att minska koldioxidutsläppen i atmosfären. Deras lista över de 80 mest effektiva åtgärderna toppas i dag av bättre återvinning av kylar och frysar, vindkraft, minskat matsvinn samt en plantbaserad diet. Skogsplantering kommer i dag först på femtonde plats på listan.

– Det finns 400 gigaton koldioxid nu i de 3 000 miljarder träden. Och om det blir ytterligare tusen miljarder träd skulle det innebära att hundratals gigaton koldioxid binds från atmosfären. Vilket är åtminstone tio år av utsläpp orsakade av människan helt utraderade, säger Crowther.

Växer stort

Även om det är orealistiskt att plantera träd på alla identifierade platser är beskogning och trädplantering en åtgärd som växer stort över världen. FN har, efter Thomas Crowthers studie, bytt namn på sin kampanj ”Billion Tree Campaign” till ”Trillion Tree Campaign”. Kampanjen har redan registrerat över 17 miljarder planterade träd sedan starten 2006.

– Vi siktar inte på stadsmiljöer eller odlingsmark, bara förfallna och övergivna områden. Det finns möjlighet att tackla två av de största utmaningarna i vår tid – klimatförändringar och bristen på biologisk mångfald, säger Crowther.

Han fortsätter:

– Det är vackert eftersom alla kan bli delaktiga. Träd gör bokstavligen folk lyckligare i stadsmiljöer. De förbättrar kvaliteten för luft, vatten och mat samt ekosystemen. Det är så lätt och så påtagligt.

Tar upp koldioxid

Växande skog tar upp kol via fotosyntesen. Samtidigt släpper skogen ut kol genom trädens och markens andning. Kol släpps även ut när träden avverkas eller dör av andra anledningar och biomassan bryts ned eller bränns. 

Avskogning har tillfört atmosfären stora mängder koldioxid, som annars skulle vara bunden i växtligheten. Skogarna som finns kvar på jorden behövs dessutom för att ta upp och lagra den extra koldioxid som släpps ut från fossila bränslen.

Skogen är också viktig för den biologiska mångfalden.

Källor: Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen