Klimat.

2019-07-25 10:31
Bild: Julian Stratenschulte/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Studie: Dagens globala upphettning saknar motstycke i historien

Temperaturer på 98 procent av jordens yta var varmare än de varit under de senaste 2000 åren. Det visar en stor internationell studie, som en gång för alla spräcker hål på teorin om ”naturliga” temperaturförändringar.

Trots att det funnits ovanligt varma- och kalla perioder de senaste 2000 åren så har dessa varit regionala, snarare än globala. De temperaturförändringar som skett från den senare hälften av 1900-talet har slagit över hela jordklotet, vilket gör dem annorlunda till sin natur.

Dessutom ökar temperaturen nu på ett sätt som helt saknar motstycke i historien. Det här är slutsatserna av den omfattande internationella studier som i veckan publicerades i tidskrifterna Nature och Nature Geoscience.

”Stor skillnad”

Markku Rummukainen är professor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet:

– Det är en intressant samling studier som sätter den pågående globala uppvärmningen i ett historiskt perspektiv, och som visar att det är en stor skillnad mellan det som händer nu och det som vi har upplevt tidigare, säger han till Vetenskapsradion.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Historisk rekonstruktion

I det internationella forskningslaget har man använt sju olika statiska metoder och mängder av paleontologisk data för att rekonstruera hur klimatet har förändrats under de två senaste millenierna. På så sätt bekräftar rapporten andra studier som visat på att tidigare klimatförändringar skett av naturliga orsaker, såsom vulkanutbrott, medan dagens globala upphettning är en direkt följd av människans utsläpp av växthusgaser.

– Man har ju studerat historiska klimat längre tillbaka i tiden redan tidigare. Men nu har man samlat på ytterligare data, man har använt olika analysmetoder, man har studerat noggrannheten och osäkerheterna i informationen och därmed förfinat den bilden som funnits fram till nu, säger Markku Rummikainen.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter