Miljö
Husägare kan tvingas betala för klimatåtgärder

Det kan bli dyrt för fastighetsägare om kommunen bestämmer sig för att klimatanpassa, enligt ett utredningsförslag. Arkivbild.
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TTDagens ETC
Kommuner ska kunna tvinga fastighetsägare att betala för klimatanpassningsåtgärder, enligt regeringens utredare.
Det kan bli en smäll på hundratusentals kronor.
Enligt förslagen, som överlämnats till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), ska en kommun exempelvis kunna bygga ett översvämningsskydd för att skydda ”angelägenhet av allmänt intresse” – och ta ut en avgift av fastighetsägarna.
Vilken typ av fastigheter som kan tänkas vara av allmänt intresse är medvetet brett formulerat, enligt utredaren Johan Hjalmarsson. Det kan vara byggnader som kommunhus och skolor, men måste inte vara det.
– Det kommer att behöva finnas en kommunal koppling, men behöver inte vara en kommunal anläggning.
Risken måste upphöra
Det måste dock finnas en ”betydande risk” för skada på fastigheten vid en viss naturhändelse för att en sådan åtgärd ska vidtas, och risken måste upphöra med hjälp av insatsen. För fastighetsägaren får summan att betala inte bli högre än 10 procent av fastighetens marknadsvärde.
I ett beräkningsexempel, hämtat från Arvika, har kommunen byggt översvämningsskydd i form av tre dammar vilket kostade 140 miljoner kronor. Kommunen skulle enligt förslaget därmed ha kunnat kräva in 35 miljoner kronor från berörda fastighetsägare. För vissa enskilda ägare skulle det innebära en kostnad på 400 000 kronor.
"Det är belopp som många hushåll inte har tillgängliga. Möjligheten att kombinera banklån med säkerhet i den nu mindre riskutsatta fastigheten och en avbetalningsplan från kommunen är den som följer av förslaget", skriver utredaren i sitt förslag.
Statliga kustskydd
– På samma sätt som vi har stor respekt och stark vilja att försvara äganderätten I Sverige följer med äganderätten inte bara friheter utan också skyldigheter, säger Romina Pourmokhtari.
– Det här är ett exempel på konsekvenserna av klimatförändringarna som är reella. Inte i framtiden utan idag, och det måste man ha med sig.
Utredningen föreslår också en ny lag om statliga kustskydd, som gör att regeringen kan utse kustskyddsområde där höga nationella intressen finns. Staten tar då på sig ansvaret att skydda kuststräckan från översvämningar genom att bygga fysiska skydd.
Arbetet brådskar, enligt utredaren Johan Hjalmarsson.
– Vi har mött många kommuner som ser behov av att få besked från staten nu. Vi ser behov av att dra igång den här processen ganska snart.
Maxtemperatur inne
Krav på maxtemperaturer inomhus på äldreboenden och på boenden för funktionshindrade och personer med kroniska sjukdomar föreslås också.
Dagens allmänna råd från Folkhälsomyndigheten är inte tillräckliga då värmeböljor med temperaturer på över 30 grader väntas bli vanligare i klimatförändringens spår. För kommuner och andra kan det innebär att man måste köpa in luftkonditioneringsanläggningar.
– Redan i dag är värmeböljor ett stort problem för äldre i vårt samhälle. Så jag tycker att det är väldigt viktigt att de här frågorna kommer upp i ljuset och att man diskuterar vad vi kan göra, säger Pourmokhtari.
– Om krav är vägen framåt, det är någonting regeringen kommer behöva titta på.