Klimat.

2019-10-28 10:20
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Rekordhög efterfrågan för privatplan bland superrika

Trots att ett privatplan släpper ut 40 gånger mer koldioxid per passagerare är intresset enormt från världens rikaste.

Enligt The Guardian väntas över 8 000 privatjet levereras under de närmaste tio åren, alltså drygt 2 om dagen.

Den pågående klimatkrisen gör att de gröna protesterna växer i styrka världen över, men multinationella företag och superrika vill fortfarande flyga bekvämt – och i fred. 

Privatplansbranschen blommar och bara under 2019 kommer det flyga 690 nya privatjet för olika företag, vilket är en ökning med 9 procent sedan året dessförinnan. Ökningen förväntas hålla i sig och under de närmaste tio åren kommer ytterligare 7 600 privatplan åka runt.

– Folk gillar att ha de nyaste och bästa jetplanen, förklarar Gaetan Handfield, marknadsanalytiker på Honeywell Aerospace, utvecklingen för The Guardian.

Ungefär en femtedel av de nya privatplanen väntas beställas av så kallade ”superutsläppare”, människor som tillhör den rikaste procenten av befolkningen, som använder sina flygplan till att resa mellan sina hem runt om i världen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Några av de fantastiska nya möjligheterna med nya plan jämfört med gamla är att de kan flyga längre, berättar Gaetan Handfield för The Guardian. Bland annat kan nu privatplan som produceras av Bombardier, Gulfstream och Cessna nu flyga hela vägen från New York till Beijing utan att behöva mellanlanda för att fylla på bränsle. I övrigt är det ganska bekvämt också, berättar han.

– Planen har riktigt stora kabiner, med fyra till fem olika zoner så du kan ha ett sovrum, ett ställe för personalen att vila, ett ställe att jobba, en matsal och en plats för underhållning.

Den ökade efterfrågan på privatplan är generell över hela världen med ett undantag – i Sverige har den gått ned, något som flyganalytikern Brian Foley menar beror på Greta Thunberg.

– I Sverige så har flygmarknaden gått ner runt fem procent på grund av Greta, säger han till The Guardian.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Privatplan

Mindre plan för 4-18 passagerare.

Ungefär hälften av marknaden finns i USA.

De nya planen som kommer levereras till 2029 kommer kosta 2 400 miljarder kronor.