Klimat.

2017-07-03 18:00
  • Hanna Sjölund får odla vad hon vill i Bo Haeffners trädgård.  Bild: Sophie Bordenave Lindborg
    Hanna Sjölund får odla vad hon vill i Bo Haeffners trädgård. 
  • Det blir en hel del fika också medan de diskuterar trädgårdsarbetet.  Bild: Sophie Bordenave Lindborg
    Det blir en hel del fika också medan de diskuterar trädgårdsarbetet. 

Odla sommarens sallad hos grannen

Den nya sajten Co-Grow matchar odlingssugna utan trädgård med villaägare som vill ha hjälp i rabatterna. Bo Haeffner, 91 år, och Hanna Sjölund, 33 år, matchade och nu påtar de tillsammans en gång i veckan.

”Det blir snyggare i trädgården och så får man sällskap”, säger Bo Haeffner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det hela började när grundaren till Co-Grow Rebecka Hagman, var föräldraledig våren 2016. Hon promenerade runt med sin barnvagn och längtade efter att odla i någon av alla outnyttjade villaträdgårdar som hon såg. Hon tänkte att det måste finnas fler som längtar efter samma sak och då bestämde hon sig för att starta sajten Co-Grow som Bo Haeffner och Hanna Sjölund träffades genom.

Bo Haeffner som äger villaträdgården i Aspudden, gillar varken grönsaker eller odling, men han trivs med sällskapet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det blir snyggare i trädgården och så får man sällskap. Någon du kan prata med en stund, säger Bo Haeffner.

”Fika ingår alltid”

Hanna Sjölund som älskar odling är glad över att de kan uppfylla varandras behov.

– Jag har varit här ganska mycket på helgerna och då ingår det alltid fika. Det är bra markservice med förfriskningar. Det är toppen, säger hon och ler.

Rebecka Hagmans tanke med tjänsten var att både skapa miljömässiga och sociala värden. Genom att utnyttja resurser som inte kommer till användning och slippa dyr, besprutad mat som transporterats – miljömässiga och genom möten med människor som annars inte träffats – sociala.

Annonserade i lokaltidningen

Bo Haeffner fick nys om Co-Grow genom en annons i sin lokaltidning men eftersom han inte är så teknisk fick han hjälp av sonen att anmäla sitt intresse via deras hemsida. Efter några dagar fick han ett mejl där det stod att han blivit ihopmatchad med Hanna Sjölund. Nu träffas de cirka en gång i veckan.

Inne vid köksbordet i villan sitter de och diskuterar hur de ska få bukt med rådjuren som dyker upp och äter upp grödorna. Hanna Sjölund har bland annat odlat tomater, pumpa, paprika, spenat, mangold och rädisor.

– Jag har frågat Bo om det är något speciellt som jag ska odla till honom, men det finns inget intresse. Så jag får behålla allt själv, säger hon.

Skrivit under ett kontrakt

På Co-Grows hemsida finns det ett kontrakt som ska underlätta för odlare och villaägare att komma igång och hjälpa till att formalisera samarbetet. Både Bo Haeffner och Hanna Sjölund har skrivit under varsitt kontakt.

– Om man vill börja odla tycker jag inte att man ska skrämmas av tanken att man måste ställa en hel trädgård till förfogande utan man kan ha en liten del. Det är okej att dela utrymmet och tiden. Och man behöver inte fika så mycket som jag och Bo, säger Hanna Sjölund.

Bo Haeffner tycker däremot inte att man behöver regler utan det räcker med gott humör och en positiv inställning för att få det att fungera.

Co-Grow har cirka 200 odlare och trädgårdar anmälda på sin hemsida, men Rebecka Hagman vet inte exakt hur många som har kommit igång med sina samarbeten. Odlare och villa­ägarna letar upp varandra genom hemsidan och tar kontakt genom att skicka ett meddelande.

 

Så här gör du för att bli dig en Co-Grower:

Gå in på Co-Grows hemsida och lägg till dig själv på kartan som odlare eller villaägare. Sedan zoomar du in på kartan och letar efter det du söker. Ta kontakt genom att skicka ett meddelande till någon av odlarna eller villaägarna som du ser och vänta sedan på svar.

Det är helt gratis att använda sig av Co-Grow och det är även frivilligt om du vill lägga till dig själv på kartan eller inte.

När du har hittat någon att samarbeta med finns det ett kontrakt på Co-Grows hemsida för att formalisera samarbetet och hjälpa till att komma igång. I kontraktet kommer man bland annat överens om tider och kostnader.

2016 vann förslaget 50 000 kronor för bästa sociala innovation i entreprenörstävlingen The Brewhouse Award. Pengarna har använts till att ta fram den grafiska profilen och hemsidan.

 

Relaterade artiklar