Klimat.

2019-03-25 14:59
  • Tidigare i dag avslöjade Dagens ETC att det uppstått en strid inom regeringen om planerna på att bygga ut Arlanda. Foto: Fredrik Sandberg/TT
    Tidigare i dag avslöjade Dagens ETC att det uppstått en strid inom regeringen om planerna på att bygga ut Arlanda.
  • Under helgens S-kongress hyllade Stefan Löfven Greta Thunbergs engagemang. Hyckleri, anser Grön ungdom, efter Dagens ETC:s avslöjande om planerna på ett kraftigt utbyggt Arlanda. Foto: Filip Erlind/TT
    Under helgens S-kongress hyllade Stefan Löfven Greta Thunbergs engagemang. Hyckleri, anser Grön ungdom, efter Dagens ETC:s avslöjande om planerna på ett kraftigt utbyggt Arlanda.
Puffetikett
Dagens ETC

Miljörörelsen totalsågar Arlandaplanerna

Stefan Löfven hyllade Greta Thunberg och talade om omställning under helgens S-kongress. Samtidigt planerar regeringen en jätteutbyggnad av Arlanda som kan komma att hota klimatmålen. När Dagens ETC igår avslöjade expansionsplanerna väckte det starka reaktioner från miljörörelsen som tycker att Miljöpartiet borde hota med att lämna regeringen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Katastrof. Ren och skär katastrof”. Det twittrade Erik Wahlström, språkrör för Grön Ungdom Uppsala län, när Dagens ETC tidigare i dag avslöjade klimatstriden i regeringen. Enligt källor i Regeringskansliet tänker S köra över MP och driva igenom en jätteutbyggnad av Arlanda som kommer att fördubbla flygtrafiken. Under ledning av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har det så kallade Arlandarådet tagit fram en plan som ska göra flygplatsen till Nordens största.

Miljöpartiets ledning vill inte kommentera avslöjandet men reaktionerna har varit starka bland partiets gräsrötter.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Om detta stämmer är det faktiskt helt sjukt att S beter sig som att vi inte har en klimatkris. De bara gasar på, med tydliga mål om fler flygresor när alla vet att vi måste flyga mindre, säger David Ling, språkrör för Grön ungdom.

Ilskan växer mot Socialdemokraterna och Stefan Löfven som i sitt tal under helgens S-kongress talade sig varm om klimatfrågan och hyllade klimat­aktivisten Greta Thunberg:

– Det är inte deras ungdomsgeneration eller nästa generation som ska lösa det här. Det är vi. Det är här och nu. Vi ska leda en rättvis klimatomställning, sa Löfven i sitt tal.

David Ling tycker att Socialdemokraterna förmedlar dubbla budskap.

– Stefan Löfven talade om Greta Thunberg på sin kongresscen i helgen. Kanske borde han prata med Eneroth om klimatpolitik istället, säger han.

”Ingen vill ha regeringskris”

Det finns en möjlighet för Miljöpartiet att stoppa expansionen av flygplatsen men då måste partiet hota med att lämna regeringen. Det tror riksdagsledamoten Jens Holm (V), som tidigare motionerat mot utbyggnaden.

– Jag tror att om MP gör en kabinettsfråga av det här så vinner de. Ingen vill ha en regeringskris i det här läget, säger han till Dagens ETC.

Enligt det statliga bolaget Swedavias egna beräkningar kommer utbyggnaden av Arlanda kosta upp emot 46 miljarder kronor. Jens Holm tycker att pengarna exempelvis borde gå till en utbyggd järnväg i stället.

– Regeringen säger ena dagen att vi ska bli världens första fossilfria välfärdsland för att nästa dag låsa fast oss i ett helt ohållbart flygberoende. Det här visar tyvärr att regeringen inte tar klimatfrågan på allvar.

”Planerna måste stoppas”

Även utanför partierna växer kritiken. Rolf Lindahl på Greenpeace säger att regeringen visar prov på en häpnadsväckande brist på insikt om den utmaning som klimatkrisen ställer oss inför.

– Att satsa på en expansion av Arlanda är inte förenligt med vare sig Parisavtalet eller Sveriges klimatmål. De här planerna behöver stoppas.

Så sent som i förra veckan varnade det klimatpolitiska rådet för att regeringens nuvarande politik inte är tillräckligt kraftfull för att vi ska nå klimatmålen. Utsläppen från den planerade jätteutbyggnaden av Arlanda var inte medräknade i forskningsrapporten och gör situationen ännu mer ohållbar, anser Greenpeace.

– Vi behöver omgående minska utsläppen – inte bygga en ny infrastruktur som kommer att leda till en ökning av dem, säger Rolf Lindahl.

”Dubbla budskap”

Målet att göra Arlanda till största flygplats i Norden är problematiskt av flera skäl, säger Anna Johansson, talesperson för kampanjgruppen Flyglarm Arlanda som kämpar mot den planerade utbyggnaden.

– Det sänder dubbla budskap att samma regering som införde en skatt för att minska resorna från Sveriges flygplatser nu vill fördubbla trafiken på Arlanda.

Arlandarådet hoppas att utbyggnaden ska stärka Stockholms konkurrenskraft gentemot våra grannländer – något hon anser är bekymmersamt eftersom det samtidigt finns planer på utbyggnader av Gardemoen utanför Oslo och Kastrup i Köpenhamn.

– Vi står enade med klimatrörelsen i Norge och Danmark för att stoppa de tre städernas kapprustning av ett transportsätt som snart kommer att bli omöjligt att använda i och med klimatförändringarna.

Fotnot: Dagens ETC har sökt kommentarer från miljöminister Isabella Lövin (MP), infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) samt statsminister Stefan Löfven (S).

800dagar