Klimat.

2018-12-07 11:29
 • President Emmanuel Macron har ändrat de omställnings-mål som regeringen Hollande beslutat. Foto: Soazig de la Moissonniere/TT/AP
  President Emmanuel Macron har ändrat de omställnings-mål som regeringen Hollande beslutat.
 • Mats Josephsons solpaneler väcker viss uppmärksamhet i Frankrike. Foto: Privat
  Mats Josephsons solpaneler väcker viss uppmärksamhet i Frankrike.
 • Mats Josephson. Foto: Privat
  Mats Josephson.
 • Julien Grosjean på franska ambassaden.
  Julien Grosjean på franska ambassaden.
Puffetikett
Dagens ETC

Förnybart ersätter kärnkraft i Frankrike

Nyligen meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att en tredjedel av landets kärnkraft ska fasas ut innan 2035. Det öppnar för mer förnybart – som solkraft – i energimixen.

– Solkraften ökar rejält i Frankrike nu. Enligt regeringen finns det potential för 1 125 GW solenergi i Frankrike, jämfört med dagens 8 GW, säger Julien Grosjean, energiansvarig på franska ambassaden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den franska energimixen domineras helt av kärnkraften som står för omkring 75 procent av landets elproduktion. Regeringen Hollande satte 2015 upp målet att minska kärnkraften med en tredjedel till 2025, men president Emmanuel Macron backade förra hösten.

Istället meddelade han förra tisdagen att slutdatum skjuts fram till 2035. Det innebär att 14 av det franska energibolaget EDF:s 58 kärnkraftreaktorer ska stängas ned innan dess.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Tanken är att kärnkraften till stora delar ska ersättas av förnybar energi. Det är enligt Macron en del av en större grön omställning, som också innefattar avveckling av Frankrikes få kolkraftverk till 2022 och de höjningar av bensin- och dieselskatterna som blev en tändande gnista i den protestvåg som just nu sveper över Frankrike. Bränsleskattehöjningen har nu skjutits på framtiden.

”Rejäl ökning”

Den franska regeringens övergripande klimatmål är, enligt Julien Grosjean som är energiansvarig på franska ambassaden i Stockholm, att landet ska vara koldioxidneutralt år 2050. För att minska beroendet av kärnkraft ska Frankrike bland annat satsa på havsbaserad vindkraft, som ger hög effekt, men också på solenergi.

– Vi kan se en rejäl ökning av solkraften nu. Andelen nyinstallerad solkraft låg högre första halvåret i år än åren före och stora matbutikskedjor som Carrefour, Leclerc och Auchan samt försvarsmakten ska installera ett stort antal solceller, säger Julien Grosjean.
Kanske är det en följd av att regeringen i juni lanserade ett program för att på olika sätt uppmuntra övergången till mer solenergi, både bland företag och privatpersoner.

För att stimulera utvecklingen ytterligare kan städer och hela regioner koras till ”solstad” och ”solregion” efter att de uppnått ett visst antal installerade MW solel per invånare och så länge de monterar solceller på offentliga byggnader, enligt Julien Grosjean.

En knapp femtedel av energin i Frankrike är förnybar, det mesta från vattenkraft. Endast 1,6 procent är solenergi (2016). Utvecklingspotentialen i ett solrikt land som Frankrike borde alltså vara stor.

– Enligt regeringen finns det potential för 1 125 GW solenergi i Frankrike – 775 GW på marken och 350 GW på taken – jämfört med de 8 GW som finns installerade idag, säger Julien Grosjean.

Dyrare el i Frankrike

Men trots att elen är betydligt dyrare i Frankrike än i Sverige väcker solceller på huset fortfarande viss uppmärksamhet bland grannarna, enligt Mats Josephson, som har solceller på hustaket både hemma i Skåne och sedan ett par år på sommarhuset i Bandol i sydöstra Frankrike.

– Jag har åtta paneler på taket och för varje kilowattimme jag skickar ut på nätet får jag 0,239 euro enligt ett avtal som löper i 20 år. Ändå har fransmännen till min förvåning inte satt upp särskilt mycket solceller på taken. Kanske för att man har så bra elavtal, som min granne sa, säger Mats Josephson.

Han tror ändå att mer information om de ekonomiska fördelarna kan locka fler fransmän att satsa på solel.

– Det är jag övertygad om. Fransmännen är prismedvetna. Det finns inget ord för billigt i Frankrike, bara ”mindre dyrt”. Efter att FN:s senaste klimatrapport släpptes skrev lokaltidningen Var Matin stora artiklar om energibesparing och att man bör sätta upp solceller på taken. Kanske börjar det ta fart nu, säger Mats Josephson.

Den franska energimixen (2016)

Kärnkraft      72,3 procent

Vattenkraft      12 procent

Fossilgas      6,6 procent

Vindkraft      3,9 procent

Bioenergi      1,6 procent

Solkraft      1,6 procent

Kolkraft      1,4 procent