Hoppa till innehållet

Krönika

Mattias Johansson: Koranbrändernas fälla

Mattias Johansson
Yttrandefriheten känns inte längre lika självklar. Och bara det är en vinst för de politiska och religiösa fundamentalister som vill så hat och splittring mellan människor, skriver Mattias Johansson.

Yttrandefriheten känns inte längre lika självklar. Och bara det är en vinst för de politiska och religiösa fundamentalister som vill så hat och splittring mellan människor, skriver Mattias Johansson.

Bild: Oscar Olsson/TT

ETC nyhetsmagasin

”Yttrandefriheten känns inte längre lika självklar. Och bara det är en vinst för de politiska och religiösa fundamentalister som vill så hat och splittring mellan människor.”

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

I Ebba Grön-dokumentären ”Ebba: The movie” finns en fantastisk scen då bandet spelar sin låt ”Häng Gud” på en orgel i Uppsala domkyrka. 40 år senare imponeras jag fortfarande av hur stöddigt det är. Själva låttexten är visser­ligen inte mycket att hänga i julgranen – men kontexten! Att sjunga om att mörda Gud, i en kyrka! Det är ju blasfemi, fortfarande straffbart i över 50 länder! Dock inte i Sverige, varken då eller nu. Riksdagen hade ett drygt decennium tidigare avskaffat landets sista hädelselagar, som straffade de som ”offentligen skymfar sådant som av svenska kyrkan eller annat här i riket verksamt trossamfund hålles heligt”, och rent juridiskt var det alltså lagligt för bandet att bete sig såhär. Det var dessutom ganska få som brydde sig. Ebba Grön var visserligen ett av landets största rockband, men filmklippet från domkyrkan passerade nästan obemärkt när filmen visades 1982. Ett annat Sverige, får man nog ändå säga. Folkparksturnéer och blasfemi. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser