Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Kritik mot charterartiklar: ”Är Aftonbladet sponsrat av resebolag?”

”För mig är det inte konstigt att vi å ena sidan bevakar klimatfrågan och samtidigt skildrar den här andra verkligheten, där väldigt många fortfarande flyger”, säger Aftonbladets redaktionschef Karin Schmidt.
”För mig är det inte konstigt att vi å ena sidan bevakar klimatfrågan och samtidigt skildrar den här andra verkligheten, där väldigt många fortfarande flyger”, säger Aftonbladets redaktionschef Karin Schmidt. Bild: Bild: Faksimil, Aftonbladet

Dagens ETC

Gratis textreklam för charterbolag eller befogad journalistik? Aftonbladets många artiklar om flygresor till solen väcker frågor bland läsarna. Dagens ETC ringde upp redaktionschefen Karin Schmidt för att höra hur charterjournalistiken går ihop med tidningens klimatpolicy.

”Vågar man boka en resa till Grekland? Ja, menar i alla fall invånarna på Kreta”, ”Turisterna i Cala Major på Mallorca tycker inte att man behöver vara rädd för att åka hit” och ”Smittan på väg ner i svenska semesterparadisen”. Det här är meningar ur några av de nyhetsartiklar som pushats ut till Aftonbladets läsare de senaste dagarna. Att så många texter handlar om olika charterresmål – utan att flygets negativa klimatpåverkan nämns – har fått både läsare och Twitter-kontot ”Klimatbevakaren” att reagera.

”Är Aftonbladet sponsrat av något resebolag eller? För hela helgen så har min mobil bombarderats av pushnotiser angående att man uppmanas att resa”, kommentarer läsaren Patrik under en artikel  där kvällstidningens utsända beskriver hur de välkomnas ut ur planet med en ”behaglig sommarbris”.

”Aftonbladet älskar verkligen charter”, twittrar Klimatbevakaren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser