Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Guide: Så plockar du vild tång

Rörhinna – Ulva intestinalis.

Rörhinna – Ulva intestinalis.

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Våren är tångsäsongens höjdpunkt. Sedan finns det färre tångsorter med bra kvalitet ju längre året fortskrider. Men hela året går det att plocka ätbar tång, säger tångdykerskan Linnéa Sjögren.

Geografiskt är västkusten – som vanligt skulle vissa säga – bäst. Där är vattnet renare och det finns fler tångsorter än i Östersjön. Ju sötare vatten, desto mindre mångfald. Upp mot Bottenviken finns det knappt någon ätbar tång alls. Men i Stockholms skärgård finns några ätbara sorter. Bara du tar dig tillräckligt långt ut så går det bra. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser