Hoppa till innehållet

Finland

Efter miljökatastrofen – nu startar gruvan igen

För att utvinna nickel och andra metaller ur malmen vid Talvivaaragruvan används en ny metod med vatten och svavelsyra. Tanken är att vattnet ska avdunsta av värmen från urlakningsprocessen, men det har inte fungerat.
För att utvinna nickel och andra metaller ur malmen vid Talvivaaragruvan används en ny metod med vatten och svavelsyra. Tanken är att vattnet ska avdunsta av värmen från urlakningsprocessen, men det har inte fungerat. Bild: Bild: Erland Segerstedt

Dagens ETC

2012 rann miljontals liter giftigt vatten ut från jättegruvan Talvivaara i Finland, en av de värsta miljö­olyckorna i landets historia. Nu drar verksamheten igång igen, trots betydande risker för nya utsläpp. – Gruvan är en tidsinställd bomb. Människor bara väntar på nästa olycka, säger Hannu Hyvönen i föreningen Stop Talvivaara.

Den 4 november 2012 inträffade en av de värsta miljöolyckorna i Finland någonsin. Då sprack en gummiduk i botten av en avfallsdamm i Talvivaaragruvan i Sotkamo i östra Finland. 1,4 miljoner kubikmeter giftigt vatten rann ut i naturen under de tio dagar det tog innan läckan tätats.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln