Hoppa till innehållet

Inrikes

Jem Fredhamn: ”Stress är mikrovåld”

Till innehåll

”Meditation fungerar. Genom att meditera när jag var som sjukast fick jag också en insikt om hur mycket jag fått under livet och att jag var redo att släppa taget om det var så det skulle bli. Det gav mig en enorm frihet”., säger Jem Fredhamn.

Bild: Duygu Getiren

ETC nyhetsmagasin

Rädda miljön, lös klimatkrisen och hota kapitalismen. Vägen dit går genom att sakta ner, minimera konsumtion, och förundras. Det menar Jem Fredhamn, som nu tar hem erfarenheterna från 18 år som munk för att hjälpa stressade nutidssvenskar att rädda världen – och sig själva.

Våren triumferar på Hellasgården i Nackareservatet – en liten oas nära Stockholms stora köpcenter Sickla. Här ska Jem Fredhamn snart leda ett mindfulnessretreat. Liljekonvaljer och gökört blomstrar sida vid sida och kanadagässen betar fridfullt med sina ulliga ungar på den av maskrosor gult lysande ängen. Vackrare än så här blir det inte. Men idyllen får inte riktigt fäste inombords, för på väg till intervjun blev jag försenad. Först genom borttappade bilnycklar och sedan genom en olycka på motorvägen. Min puls steg. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser