Hoppa till innehållet

Inrikes

”Lågstatus idag är att visa att man bryr sig men inte lyckas”

Till innehåll
Bild: Daniel Larsson & Nicke Johansson

ETC nyhetsmagasin.

Mat är inte bara till för att mätta, det kan vara en viktig del av ens identitet. Hur påverkas vår uppfattning om människor av vad de äter – och vad vill vi signalera med det vi serverar?

Ina Lundström från podden Flashback Forever älskar att äta och prata om mat. Hon ser att det finns mat som är typisk för olika samhällsklasser, likväl som det finns trender i vad som serveras.

– Om en person som bor i Stockholms innerstad bjuder hem ett gäng semioffentliga personer och serverar detta, så hade det nog uppfattats som rätt ”tacky” och tondövt.

Att matintresset i Sverige fullkomligt har exploderat de senaste åren har väl inte undgått någon. TV-program som Sveriges Mästerkock, Hela Sverige bakar och Benjamins, influencerkockar som Tareq Taylor, Frida Lund och Zeina Mourtada, dramaserien The Bear och dokumentären ”Chef’s Table”, och de bästsäljande kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Happy Food” talar alla sitt tydliga språk; mat är på allas läppar just nu.


En som både älskar att äta och prata om mat är komikern och journalisten Ina Lundström. Hon är kanske mest känd som en av de tre hjärnorna bakom succépodden Flashback Forever och som Hanna Hellquists medtävlande i ”På Spåret”, men har också haft det egna matprogrammet Äta med P3.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00