Inrikes

Dagen då Sverige öppnade igen

Soap bar, Stockholm. Nedräkning till tolvslaget avslutas med högljutt jubel och skålar. På stolar, bord och på golvet utbryter dans. ”Nu är allt som vanligt igen!” ropar Nina Fatah för att överösta låten ”Jump around” med House of pain.
Soap bar, Stockholm. Nedräkning till tolvslaget avslutas med högljutt jubel och skålar. På stolar, bord och på golvet utbryter dans. ”Nu är allt som vanligt igen!” ropar Nina Fatah för att överösta låten ”Jump around” med House of pain. Bild: ETC Media

Dagens ETC. Tolvslaget, natten till onsdagen den 29 september. På Soap bar i Stockholm rusar gästerna till dansgolvet minuten då pandemirestriktionerna släpptes. Men nästa dag är livet ungefär som innan – bara lite gladare.

 

soap11
Soap bar, Stockholm. Nedräkning till tolvslaget avslutas med högljutt jubel och skålar. På stolar, bord och på golvet utbryter dans. ”Nu är allt som vanligt igen!” ropar Nina Fatah för att överösta låten ”Jump around” med House of pain.(Photo: Zanna Nordqvist)

 

soap2
Ulrika Blom och Cornelia Johansson har längtat efter att restriktionerna ska lyfta, ikväll firar de. ”Det känns som nyårsafton, eller som att fylla 18 igen”, säger Cornelia Johansson.(Photo: Zanna Nordqvist)

 

tuben1
Per Hellberg är trubadur och brukar stå i nedgången till Mariatorget på mornarna. Det har varit tungt under pandemin och han har fått anpassa både tider och var han stått, men nu är det mer folk igen. ”Ja och då blir det mer pengar också, så det är bra”, säger han.(Photo: Zanna Nordqvist)

 

kollektiv
På onsdagsmorgonen är det ungefär lika många som åker med kollektivtrafiken som det varit de senaste månaderna, säger Johannes som jobbar som spärrvakt. I början av pandemin märktes stor skillnad, men idag är det ungefär som det varit de senaste månaderna.(Photo: Zanna Nordqvist)

 

emmas
Emma Sjöberg cyklar till jobbet på Miljödepartementet. Hon har cyklat för det mesta sedan 2015 men nu cyklar hon alltid. ”Finns många bra anledningar, jag sitter mycket på jobbet, det blir inga utsläpp som ifall jag hade åkt bil och så är det bra för hälsan” säger hon.(Photo: Zanna Nordqvist)

 

hornstull
Hornstull, Stockholm.(Photo: Zanna Nordqvist)

 

pendeln
Det har skett en successiv ökning av personer som reser med kollektivtrafiken de senaste månaderna.(Photo: Zanna Nordqvist)

 

angelinasheremet
Angelina Sheremet jobbar som grafisk designer. Under pandemin har hon kunnat varva att jobba hemma med att jobba på kontoret. Hon har ännu inte fått någon information om att återgå till arbete på plats, men hoppas att pandemin har fört med sig flexibilitet. ”Jag hoppas att jag kan jobba hälften på kontoret och hälften hemma nu” säger hon.(Photo: Zanna Nordqvist)