Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Visst går det att driva jämlika företag utan vinst

Bild: Bild: Bertil Ericson/TT

Dagens ETC.

I ett ekonomiskt system som bygger på vinst blir vinst något fullkomligt naturligt, och tanken att företag skulle kunna drivas demokratiskt utan vinst något onaturligt. Ljuders Nickelsilverfabrik visar dock att det går alldeles utmärkt att jämlikt och demokratiskt driva en metallindustri i Sverige, skriver Per Sundgren.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Demokratiskt och jämlikt ägda och styrda företag är det möjligt? Tittar vi på hur det ser ut inom svensk industri är svaret förstås nej. Hur många känner till att det faktiskt finns sådana företag? Inte särskilt många, för dessa företag är få, alldeles för få. Men kanske håller något nu på att hända. En förändring kan vara på gång och det handlar i hög grad om att övervinna det motstånd som finns mot ett sätt att äga och driva företag som så totalt avviker från det som är och uppfattas som det normala i vårt samhälle. För den som lever i ett ojämlikt samhälle blir ojämlikheten det normala. I ett ekonomiskt system som bygger på vinst blir vinst något fullkomligt naturligt och tanken att företag skulle kunna drivas demokratiskt utan vinst något onaturligt.

Men det går. De goda exemplen finns och blir allt fler. I Värmland driver IF Metall tillsammans med bland annat Värmlandskooperativen ett projekt som handlar om att genom löntagarägande rädda nedläggningshotade företag. I en förstudie lyfter man fram det spanska Mondragón, ett arbetskooperativ med 85 000 medlemmar. Men de goda exemplen finns också i Sverige. Förra veckan besökte jag Ljuders Nickelsilverfabrik i Hovmantorp i Småland. Sedan 35 år är denna fabrik i den mest konkurrensutsatta delen av vårt näringsliv jämlikt ägd och demokratiskt styrd av de anställda.

Fabriken grundades 1876 och drevs länge som ett familjeföretag, men 1979 erbjöd den tidigare ägaren de anställda att ta över företaget. Inledningsvis fanns ett betydande motstånd mot ett sådant övertagande. De anställda måste ju satsa egna pengar som kunde förloras och kan vi verkligen själva driva en fabrik, frågade sig flera av de anställda. Men genom övertalning lyckades några eldsjälar få med sig övriga och fabriken blev från 1980 medarbetarägd och är så än idag. När nya medarbetare anställs erbjuds de också att på förmånliga villkor bli delägare.

Men självklart är finansieringen idag ett problem. IF Metall ser en möjlighet i EU:s strukturfonder där det finns 70 miljarder kronor och visst bör det alternativet prövas, men vi har ju också det kapital som finns i de pensionsfonderna. Om bara någon liten del av dessa fonder användes på detta sätt skulle det vara till stor hjälp och faktiskt också trygga våra pensioner.

Den jämlika och demokratiska ägandeformen har visat sig vara en styrka och inte en svaghet, vilket brukar hävdas av ekonomer och forskare. Enligt dessa förståsigpåare saknar anställda långsiktigt tänkande, kunskap i ekonomi och entreprenörskap. Under 35 år har Ljuders Nickelsilverfabrik visat att det går alldeles utmärkt att jämlikt och demokratiskt driva en metallindustri i Sverige. Vid mitt besök kunde jag notera den stolthet och inte minst den större meningsfullhet som de anställda känner över att få arbeta i en fabrik som de själva styr. Fabriken tilldelas nu det nyinstiftade Jämlikhetspriset på 100 000 kronor av stiftelsen Jämlikhetsfonden.

 

 

 

 

Fakta

Det nyinstiftade Jämlikhetspriset kommer att delas ut söndagen den 4 oktober i ABF-huset i Stockholm. Mellan klockan 13 och 16 blir det prisutdelning och samtal om jämlikhet med bland andra Nina Björk, Bengt Westerberg, Karin Olsson och Daniel Suhonen.