Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Hamas och Israel är inte moraliskt jämbördiga"

Konflikten i Mellanöstern är komplex men i fråga om Hamas är den enkel. De idépolitiska rötterna är en naziinspirerad islamism. De strävar efter en etnisk och religiös rensning av regionen, skriver ordföranden i Samfundet Sverige-Israel Stockholm.
Konflikten i Mellanöstern är komplex men i fråga om Hamas är den enkel. De idépolitiska rötterna är en naziinspirerad islamism. De strävar efter en etnisk och religiös rensning av regionen, skriver ordföranden i Samfundet Sverige-Israel Stockholm. Bild: Bild: Khalil Hamra/AP/TT

Dagens ETC.

Felaktigheterna blir väldigt omfattande och perspektiven förvridna i Gudrun Schymans (Fi), Victoria Kawesas (Fi) och Alexanders Sulimans (SSU) artikel om Israel och Gaza. Det menar Ulf Öfverberg, ordförande i Samfundet Sverige-Israel Stockholm.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Felaktigheterna blir väldigt omfattande och perspektiven förvridna i Gudrun Schymans (Fi), Victoria Kawesas (Fi) och Alexanders Sulimans (SSU) artikel om Israel och Gaza. Det menar Ulf Öfverberg, ordförande i Samfundet Sverige-Israel Stockholm.

Blockaden av Gaza har aldrig varit total. Den stöds av fler stater än Israel och skälet för den är att Hamas är en terrororganisation. Under hela konflikten har Israel hållit Kerem Shalom-övergången öppen för lastbilar med förnödenheter: mat, mediciner och medicinsk utrustning, bränsle och djurfoder. Utländska invånare, patienter som behöver medicinsk vård och andra med humanitära behov kan korsa mellan Israel och Gaza genom Erez-övergången.

Jämförelsen med apartheid blir också väldigt fel. Omvärldens avsky för Sydafrika under åren 1948 till 1994 handlade om dessa apartheidsystem och apartheid var skälet till konflikten mellan omvärlden och Sydafrika. Men Israel är ingen apartheidstat.

I Sydafrika hade bara vita människor rösträtt. I Israel har alla medborgare rösträtt.

I Sydafrika hade svarta människor en andra klassens medborgarskap. I Israel har alla människor samma medborgarskap. Det finns inget judiskt och arabiskt medborgarskap. Det finns bara israeliskt medborgarskap.

I Sydafrika utsattes hela samhället för en statlig segregation där det fanns vita och svarta områden överallt i samhället. Det finns inget sådant system i Israel.

I Sydafrika var sexuellt umgänge över rasgränserna olagligt. I Israel så finns det ingen lag som kriminaliserar sexuellt umgänge mellan judar och araber.

I Sydafrika var de bästa jobben och de högsta posterna i samhället reserverade för vita. I Israel har man araber i högsta domstolen, regeringen och parlamentet.

Inte heller är ockupationen orsaken till konflikten. Den är en följd av konflikten. Konflikten fanns även före 1967 då Israel i ett försvarskrig tog Västbanken och Gaza (och Sinai) från Jordanien som tidigare ockuperat Västbanken och Egypten som ockuperat Gaza.

Konflikten i Mellanöstern är komplex men i fråga om Hamas är den ganska enkel. Hamas idépolitiska rötter är en naziinspirerad islamism. De strävar följdriktigt efter en etnisk och religiös rensning av regionen. Kvinnor ska hållas under en pedantisk kontroll och homosexuella jagas. Judarna ska utrotas och sedan alla andra som inte delar Hamas utopi. Fundamentalismen är ledstjärnan och våldet metoden.

Om det nu enligt artikelförfattarna finns skäl att bojkotta Israel borde det då inte finnas skäl att bojkotta Hamas? Rimligtvis – ifrån en demokratisk ideologisk utgångspunkt – bör väl Hamas med råge kvala in bland de aktörer och stater i världen som bör bojkottas? Hamas kan ju knappast heller anses dela den genuspolitiska vision som vägleder Fi:s politiska mission? Men det enda landet i regionen där prideparader genomförs ska tydligen bojkottas.

Och frågan om bojkott kan ju också inställa sig om länder som Marocko för ockupationen av Väst-Sahara, om Turkiet för ockupationen av delar av Cypern, om Kina för ockupationen av Tibet och så vidare. Eller är det endast Israel som av alla jordens stater och aktörer ska bojkottas?

Hamas politik gentemot Israel har inte det minsta att göra med de israeliska bosättningarna på ockuperad mark. Hamas inställning till Israel är oförändrad även om Israels regering omedelbart stoppar alla bosättningar. Bosättningarna är lätta att kritisera eftersom de är fel, men Hamas vill förgöra Israel även om de inte bygger fler bosättningar på Västbanken.

Israel utrymde Gazaremsan i augusti 2005. Sedan dess har det inte funnits några israeler där, varken civila eller militära. Trots detta har Hamas fortsatt terrorattackerna mot civila israeler. Sedan Israel drog sig tillbaka 2005, har över 10 000 raketer och 5 000 granater avfyrats mot Israel från Gazaremsan.

Istället för att investera i utbildning, infrastruktur eller för den delen skyddsrum investerar Hamas enorma resurser på vapen och raketer som har lång räckvidd och på att smuggla in vapen och krigsmateriel till Gazaremsan.

Det går inte att behandla Hamas och Israel som moraliskt jämbördiga. Den ena är en upplyst och humanistisk demokrati medan den andra är en fascistisk terrororganisation utan respekt för människoliv. Det är talande att den socialistiska vänster som Fi och även SSU representerar indirekt eller direkt väljer att stödja fascisterna istället för demokraterna.

Ulf Öfverberg, Ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm


Läs alla artiklar i debatten

Del 1: "Sverige ska visa vägen till ett fritt Palestina"

Del 2: "Hamas och Israel är inte moraliskt jämbördiga"

Del 3: "Konfliktens rot är och förblir ockupationen"

 

00:00 / 00:00