Debatt. .

2014-09-04 14:18
92 procent  av barnen på Gazaremsan lider av posttraumatisk stress, skriver debattörerna. Bild: Khalil Hamra/AP/TT
92 procent av barnen på Gazaremsan lider av posttraumatisk stress, skriver debattörerna.

"Konfliktens rot är och förblir ockupationen"

De anklagas av Ulf Öfverberg för att välja fascismen när de kritiserar Israel för att utöva apartheid och folkrättsbrott. Nu svarar Gudrun Schyman (Fi), Victoria Kawesa (Fi) och Alexander Suliman (SSU).

Jimmy Carter, Nelson Mandela, Desmond Tutu och den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem tillhör den stora grupp som erkänt Israels apartheidbrott. Jimmy Carter sa 2006: ”När Israel ockuperar territorium djupt inne på Västbanken och ansluter de 200 eller fler olagliga bosättningarna med varandra, med en väg och sedan förbjuder palestinier från att använda denna väg, begår de ännu värre fall av apartheid än vi bevittnat i Sydafrika.”

Fallen av apartheidbrott är många: segregerade bussar och vägar, diskriminering på flygplatser, gränsövergångar, olika rättssystem för bosättare och palestinier som båda lever under israelisk kontroll på samma områden. Det är bara några exempel.

Palestinierna på Västbanken attackeras dagligen utan skydd från den israeliska militären trots att Israel enligt internationell lag har ett ansvar att skydda och ta hand om den population som lever under dess ockupation.

På Gazaremsan lider 92 procent av barnen och 75 procent av alla mödrar av posttraumatiskt stressyndrom till följd av den ständigt pågående ockupationen och blockaden.

Att förneka ockupationens existens på Gazaremsan saknar verklighetsuppfattning. Ulf Öfverberg ser inte denna verklighet utan försöker i stället bygga en falsk bild av oss skribenter som Hamasanhängare.

För oss handlar det om mänskliga rättigheter. Det handlar om ett palestinskt folk som lider under ett folkrättsvidrigt förtryck, miljontals människor som dagligen utsätts för brott mot internationell rätt, däribland Genevekonventionen, barnkonventionen och folkrätten. Det handlar om de över 200 barn som befinner sig i Israeliska militära fängelser utan rätt till en civildomstol.

Vi kommer aldrig att tro på våld som lösning, våld skapar bara mera våld och den onda cykeln producerar endast hat och sorg.

Genom att anamma en ickevåldsrörelse som BDS skapar vi hopp för ett utsatt folk och ger dem tron på en ljusare framtid. Konfliktens rot är och förblir ockupationen även om en liten del av vår värld till stöd för Israel fortsätter förneka det.

Palestinierna är fortsatt trogna idén om våldslös frihetskamp. Vi måste berömma och stödja denna rörelse på samma sätt som vi stödjer fredsrörelsen i Israel. Genom fredsrörelsen ska Palestina bli fritt från förtryck och ockupation.

Gudrun Schyman (Fi)

Victoria Kawesa (Fi)

Alexanders Sulimans (SSU)


Läs alla artiklar i debatten

Del 1: "Sverige ska visa vägen till ett fritt Palestina"

Del 2: "Hamas och Israel är inte moraliskt jämbördiga"

Del 3: "Konfliktens rot är och förblir ockupationen"

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter