Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Sverige ska visa vägen till ett fritt Palestina"

Israels ockupation har gjort Gaza till världens största utomhusfängelse, skriver debattörerna.
Israels ockupation har gjort Gaza till världens största utomhusfängelse, skriver debattörerna. Bild: Bild: TT

Dagens ETC.

Vi har en unik möjlighet, skriver representanter för Feministiskt initiativ. Sverige kan i och med vår ­alliansfrihet, historiska fredspolitik samt som medlem av både EU och FN vara ett föredöme i arbetet för ett Palestina fritt från ockupation och förtryck.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi har en unik möjlighet, skriver representanter för Feministiskt initiativ. Sverige kan i och med vår ­alliansfrihet, historiska fredspolitik samt som medlem av både EU och FN vara ett föredöme i arbetet för ett Palestina fritt från ockupation och förtryck.

Israels ockupation och blockad har gjort Gaza, ett av världens mest tätbefolkade områden med 1,8 miljoner människor som trängs på en yta lika stor som en fjärdedel av Öland, till världens största utomhusfängelse. Israel kontrollerar luftrum, vatten och markgränser där endast ett fåtal förnödenheter släpps igenom. På Västbanken delar 2,1 miljoner Palestinier marken med cirka en halv miljon Israeliska bosättare som enligt resolution 446 är olagliga och utgör ett hot mot en långvarig fred. Bosättningarnas militära säkerhetsområden delar upp de palestinska byarna och städerna likt öar med extremt begränsad rörlighet för palestinierna. Byggandet, som fortgått under fredsförhandlingarna, har strandat förhandlingarna mellan parterna.

Efter fredsförhandlingarnas misslyckande har bojkott, desinvesteringar och sanktioner (BDS) fått en mer erkänd roll som palestiniernas nya strategi för att få självständighet. BDS är en internationell ickevålds­rörelse som har till syfte att sätta ekonomisk och politisk press på Israel med målen att få ett slut på Israels ockupation och kolonisering av palestinsk mark, full jämlikhet för arabisk-palestinska medborgare i Israel samt respekt för rätten för palestinska flyktingar att återvända.

Kampanjen inleddes 9 juni 2005 av 171 organisationer utan koppling till regeringar. Rörelsen har inspirerats av Bojkotta Sydafrika-rörelsen då det finns tydliga likheter mellan apart-heid i Sydafrika och ockupationen i Palestina.

 Sverige importerar idag israelisk vapenteknologi för bland annat tillverkningen av svenska JAS 39 Gripen, kustrobotsystemet Hellfire och stridsvagnen Leopard. Israeliska drönare, som är ett precisionsvapen, tillåts testas på militärt övningsområde i Sverige och Sverige bidrar dessutom genom EU till den forskning som ligger till grund för israelisk vapenindustri. Sveriges vapenhandel och militära samarbete med Israel bidrar således till att möjliggöra landets militära aggression och krigsförbrytelser mot civila mål i Gaza.

För att få ett slut på den olagliga ockupationen av Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem är det centralt att Sverige med omedelbar verkan stoppar all vapenhandel med Israel, återkallar den svenska militärattachén från Israel och stoppar svensk finansiering av forskning som ligger till grund för israelisk vapenindustri.

Bojkott, desinvesteringar och sanktioner tvingade Sydafrikas regim att avsluta apartheid. Apartheid pågick i 47 år och ockupationen av Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem är nu inne på sitt 47:e år. Det är hög tid för detta folkrättsvidriga förtryck att upphöra, det är dags för Palestiniernas rätt till självbestämmande och rätt att bo i trygghet och frihet.

Genom en icke-våldsrörelse som BDS kommer ockupationen göras till en kulturell, ekonomisk, försvars- och utbildningsmässig förlust. BDS har mött motstånd då den påverkar alla israeler, även de som inte stödjer ockupationen. Rörelsen har inte som mål att skada dessa människor ekonomiskt men problematiken är att väldigt många israeliska företag vinner på ockupationen och bidrar samtidigt till den genom handel och samarbeten. Opinionsundersökningar utförda av Pechter Middle East polls och New Wave Research visade också att 73 procent av Israels befolkning uttryckte stöd för blockaden 2010.

Det är dags att Sveriges regering tar sitt ansvar och inte bara reagerar utan även agerar för ett fritt Palestina. Vi har en utomordentlig möjlighet att bli ett föregångsexempel för Europa och Väst. Fred skapas inte av att ge ockupationsmakten fria händer, fred skapas när världen kräver rättvisa för ett ockuperat folk.

Gudrun Schyman, talesperson och riksdagskandidat Fi

Victoria Kawesa, aktivist och riksdagskandidat Fi

Alexander Suliman, Palestinska föreningen & SSU Stockholm

00:00 / 00:00