Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Viktigt att minska animaliekonsumtionen

”Möjliga styrmedel för ökad konsumtion av vegetariskt är till exempel sänkt moms på frukt och grönsaker och nudging”, skriver debattören.
”Möjliga styrmedel för ökad konsumtion av vegetariskt är till exempel sänkt moms på frukt och grönsaker och nudging”, skriver debattören. Bild: Bild: Bertil Ericson/TT, Riksdagen

Dagens ETC.

MP:s vision äratt svenskar ska äta mindre men bättre kött. Svenskt kött är ofta bättre eftersom vi har en låg antibiotikaanvändning, relativt höga miljö- och djurskyddskrav och hög livsmedelssäkerhet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Liksom Jonas Paulsson lyfter (Dagens ETC 25/7) är den höga animaliekonsumtionen ett stort problem för klimatet. Globalt innebär den också en stor negativ påverkan på biologisk mångfald, en hög vattenförbrukning och en omfattande markanvändning. Med tanke på de förhållanden som en del djur lever under är det också etiskt tveksamt att konsumtionen är så hög.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Miljöpartiet har länge verkat för att minska animaliekonsumtionen. Jag och flera riksdagsledamöter har till exempel motionerat om mål för minskad köttkonsumtion och om ekonomiska styrmedel för att minska animaliekonsumtionen.

Att erbjuda attraktiva vegetariska alternativ är ett annat sätt att minska köttkonsumtionen. Därför vill vi också främja utveckling av svenska vegetariska halv- och helfabrikat.

Andra möjliga styrmedel för ökad konsumtion av vegetariskt är till exempel sänkt moms på frukt och grönsaker och nudging, alltså beteendeverktyg för att främja att människor väljer vegetariskt i ökad utsträckning.

Det är dock viktigt att komma ihåg att många människor vill fortsätta att äta kött och att betesbaserad köttproduktion bidrar med viktiga ekosystemtjänster.

I Sverige har vi krav på att kor ska få vara ute och beta och de håller därmed markerna öppna. Faktum är att cirka häften av Sveriges växt- och djurarter är beroende av kulturlandskapet – inte minst av att naturbetesmarker fortsätter att betas.

Det är marker som inte heller skulle passa att använda som åkrar för att producera vegetabilier. Enligt undersökningar betyder öppna landskap för många en landsbygd som är attraktiv att bo i.

Livsmedelsstrategin är en överenskommelse mellan MP, S, C, V, KD, M och L. Fördelen med det är att vi har en bred överenskommelse som överlever regeringsskiften och ger livsmedelskedjans aktörer långsiktiga villkor i livsmedelspolitiken.

Nackdelen är att varje parti får mindre genomslag för sin egen politik. Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet hade önskat mer kraftfulla skrivningar om minskad animaliekonsumtion, samt effektiva styrmedel kopplade till det.

MP:s vision är att svenskar ska äta mindre men bättre kött. Svenskt kött är ofta bättre eftersom vi har en låg antibiotikaanvändning, relativt höga miljö- och djurskyddskrav och hög livsmedelssäkerhet. Det är hoppfullt att animaliekonsumtionen åtminstone problematiseras i den nationella livsmedelsstrategin.

För Miljöpartiet är det viktigt att Sveriges självförsörjningsgrad ökar. En av de saker som Jonas Paulsson lyfter, "en ökad nationell animalieproduktion kan skapa förutsättningar för en ökad andel konsumtion av svenskt kött", är en del av det.

Men det handlar inte om att öka konsumtionen av kött, utan om att öka andelen svenskt kött. Och då särskilt naturbetande djur.

I kommuner, regioner och landsting arbetar Miljöpartiet med att införa ”köttfri måndag” – en helvegetarisk dag i skolor och förskolor, att det alltid ska finnas ett vegetariskt alternativ, att implementera Livsmedelsverkets råd om miljöanpassad kost och att ställa höga miljö- och klimatkrav vid upphandlingar.
På detta sätt hoppas vi främja vegetarisk mat och minska animaliekonsumtionen till en hållbar nivå.

00:00 / 00:00