Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi vill inte vägleda in i döden

Hasse Holmberg/TT
Hasse Holmberg/TT

Dagens ETC.

Arbetsgivare måste vara tydligare med att informera om risker kring olyckor på arbetsplatser för personer som ska ut i arbetslivet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Åtta personer har, under januari månad, gått till sina arbeten men aldrig kommit hem. Under 2018 gick 58 personer ut från sina hem, till sina arbeten - men återvände aldrig hem. Detta gäller bara olyckor med dödligt utfall, än fler är de som skadat sig på jobbet.

Det säger sig själv att detta innebär stor sorg för anhöriga. Det innebär också en stor sorg för kollegor och arbetsplatser. Om detta kan det skrivas massvis. Vi vill dock lyfta ett annat perspektiv av en otrygg och osäker arbetsmarknad; de som snart ska ut i den. Som studie- och yrkesvägledare återfinns vi i flertalet verksamheter och träffar allt från tonåringar som försöker hitta sin väg på högstadiet och gymnasiet till personer med mångårig arbetslivserfarenhet på högskolor och i verksamheter kopplade till Arbetsförmedlingen. Oavsett vem vi möter och hur gammal du är, vill vi att du gör ett så välinformerat val som möjligt. Vi jobbar för hållbara liv och hållbara jobb.

Under 2018 återfanns bland annat anläggningsarbetare, lastbilschaufförer, montörer inom elinstallation och blästrare i statistiken över dödsfall på arbetet. Men även lantbrukare, djurskötare och växtodlare går att se i den dystra listan. Flertalet av de yrken vi ser är dessutom bristyrken, alltså jobb där det med största sannolikhet behöver anställas personal.

När vi möter elever och deltagare kan vi skapa meningsfullhet genom att hitta kompetenser och drömmar, som i sin tur kan ge en riktning för personen på arbetsmarknaden. Vi är behjälpliga vad gäller att skaffa sig kunskap om olika branscher. Vi pratar om anställningsform, villkor och säkerhet. Vad vi inte vill behöva prata om är risken för att du ska behöva betala för ditt yrkesval med ditt liv.

För ett samhälle som kan se de som arbetat, de som arbetar och de som ska arbeta krävs det att branscherna skärskådar sig. Det krävs att ni som äger företag och ni som nyttjar deras tjänster inte accepterar annat av er själva och varandra än välmående och trygg personal. Anställda ska aldrig uppmanas att stressa sig igenom viktiga arbetsmoment för att generera mer vinst.

Vill man, i de många bristyrken som finns, få ungdomar att söka sig till branschen räcker det inte att bara beklaga de inträffade dödsfallen och olyckorna. Arbetsgivarna måste tydligt visa att de kommer agera så att nuvarande och framtida medarbetare inte behöver gå till jobbet oroliga för säkerheten.