Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi måste börja med barnen

Barns utsatthet har ökat under pandemin. Nu måste barnens ställning i samhället stärkas och deras möjligheter till en ljus framtid sättas i fokus, enligt debattören.
Barns utsatthet har ökat under pandemin. Nu måste barnens ställning i samhället stärkas och deras möjligheter till en ljus framtid sättas i fokus, enligt debattören. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Barnen har drabbats hårt i coronapandemin. Av fattigdom och isolering. Även i Sverige. När landet nu ska återstartas måste vi börja med barnen, skriver journalisten och författaren Ylva Mårtens.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 3 augusti publicerar den brittiska tidningen The Guardian en artikel med rubriken: ”Generation C: children have been hit from all sides, and they need help now!” Artikelförfattarna skriver att covid-19 betyder fattigdom, isolering, depression och utbildningssvikt och att barnen drabbas hårdast. 

Barnrättsorganisationerna anser att barnen glömts bort under pandemin även i vårt land. Vi får veta att de sexuella övergreppen mot barn har ökat. Våldet i hemmen och alkoholkonsumtionen har också ökat. Dödsskjutningarna har fortsatt. Nyligen sköts en 12-åring flicka till döds. Kulan var troligen avsedd för någon annan.Under våren har många barn hållits hemma från förskolor och skolor, föräldrar har varit rädda för pandemin. Hur det har påverkat barnen och skolresultaten vet vi inte ännu. Rapporter om ledsna och isolerade hemmagymnasister. Fler och fler föräldrar blir arbets­lösa. Barn som bor växelvis hos sina föräldrar har fastnat hos den ena föräldern. Sommarlovet är alltid värst för de utsatta barnen. Många anser ändå att Sveriges pandemistrategi haft ett barnperspektiv. Om vi stängt skolor och förskolor hade situationen kanske varit ännu värre.

Varje samhälles grund är barnet. Fred och frihet, utveckling och framtid, beror på hur vi förhåller oss till barnen. Denna enkla sanning omfattas konstigt nog inte av så många. Vad skulle hända om den fick fäste bland politiker och beslutsfattare? Innebörden i ”Vi måste börja med barnen” är ju dubbel. För det första så stöttar vi samhällets allra svagaste, barnen, som är helt beroende av sina vuxna och dessutom utan rösträtt. För det andra investerar vi i framtiden när vi satsar på barnen, förskolan, skolan och kulturen.

Det gamla uttrycket barnen är vår framtid var en tid bannlyst bland barnrättsorganisationerna. ”Barnen är nu” skulle vi säga. Visst, men det finns ingen motsättning mellan dessa två. Dödsskjutningarna till exempel kommer inte sluta förrän sam­hället ser till att inte fler barn rekryteras till de kriminella ligorna.

Det förebyggande arbetet kan inte polisen göra själv. Det måste hela samhället göra tillsammans. Politiken, föräldrarna, socialtjänsten, förskolan, skolan och alla andra vuxna. För att lösa de stora problemen krävs förebyggande arbete. För att lösa många allvarliga samhällsproblem måste vi sätta barnen främst. Ge dem mer tid och hopp inför framtiden. Kommer Sverige också få en Generation C? 

Riksdagen öppnar igen den 8 september och Sveriges framtid ska diskuteras bland de folkvalda igen. Klimatdebattörer har under våren och sommaren föreslagit att postpandemin måste bli en nystart för ett hållbart klimat.  Andra att nu har vi chansen att bekämpa de ökade klyftorna och bygga ett rättvisare samhälle.

I artikeln i The Guardian skriver ledarna för Parent Together, en föräldraorganisation med 2,5 miljoner medlemmar: ”När en pandemi förstörde världen så valde vi att sätta barnen främst.” När ska vi i vårt land börja sätta barnen främst?

”Vi måste börja med barnen”, sa Astrid Lindgren, 1978. Lennart Hellsing säger i en intervju i Aftonbladet 2015: ”All förändring måste börja med barnen”. Det börjar bli dags.

00:00 / 00:00