Hoppa till innehållet

ETC Uppsala

Debatt: Vem har råd att bo i Uppsala?

Bild: Bild: Benjamin Earwicker/Freeimages.com

ETC Uppsala.

Bostadsbristen i Uppsala är en av stadens allra största utmaningar. Samtidigt ger dyr nyproduktion och chockhöjda hyror efter renoveringar orimligt höga boendekostnader som gör bostadssituationen i Uppsala svårare även för dem som i dag har en bostad.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.

En nybyggd lägenhet på 60 kvadratmeter i Uppsala kostar i snitt 10 088 kronor/månad. Det är 500 kronor/månad mer än motsvarande lägenhet i Stockholm och närmare 2 000 kronor/månad mer än i Västerås. Bara Lidingö kommun har dyrare hyresrätter.

 Flera bostadsbolag i Uppsala kräver dessutom att du som hyresgäst ska ha en disponibel inkomst som är tre gånger större än månadshyran. Med dagens höga hyresnivåer är det bara de fyra rikaste tiondelarna av befolkningen som klarar av den ekvationen. 

För den fattigaste tiondelen av befolkningen motsvarar hyran för en nybyggd lägenhet på 60 kvadratmeter så mycket som 175 procent av hushållets nettoinkomst. 

Regeringen har också reagerat på att nyproducerade bostäder är för dyra och har därför föreslagit ett investeringsstöd för hyresrätter där stödet är villkorat med ett hyrestak. Även lokalt i Uppsala har politiker uttryckt en vilja att bygga billigare bostäder men än så länge har detta inte gett något resultat. 

Hyresgästföreningen tycker att det är dags för en tydligare markpolitik som gynnar dem som vill bygga hyresrätter med rimliga hyror. Uppsala skulle utan problem kunna ta efter den modell som både Göteborg och Västerås har provat, det vill säga att vid försäljning av kommunal mark ställa krav på rimliga hyresnivåer. Ett annat sätt att påverka hyrorna på nybyggda bostäder skulle kunna vara att förändra ägardirektiven till det allmännyttiga bostadsbolaget Uppsalahem, som ofta bygger dyrt och dessutom kräver en högre avkastning än nödvändigt. 

Men att bo i en billigare lägenhet från miljonprogrammets dagar är ingen säkerhet. I Uppsala har flera fastighetsägare satt i system att renovera, chockhöja hyrorna och renovräka hyresgästerna från sina hem. 

Hyresgästföreningen har under många år bekämpat denna utveckling både inom ramen för vårt förhandlingsarbete men också genom att uppvakta beslutsfattare. För bara ett par månader sedan bjöd vi in regeringens utredare Agneta Börjesson (MP) till Gränby för att träffa hyresgäster som kan vittna om bristerna i dagens lagstiftning. 

Börjesson har fått uppdraget från regeringen att se över hur hyresgästers inflytande kan stärkas i samband med ombyggnationer. Vår förhoppning är att hennes utredning ska kunna presentera konkreta förslag som skapar hållbara renoveringar och sätter stopp för renovräkningarna. 

Hyresgästföreningen i Uppsala ser en oroande utveckling där allt fler drabbas av bristen på bostäder till rimliga kostnader. Det är inte längre bara studenter, äldre och låginkomsttagare som har svårt att ha råd att bo.

Nu krävs att politikerna både lokalt och nationellt tar initiativ för att skapa ett ökat byggande av goda bostäder till rimliga kostnader och som möjliggör en ekonomiskt och socialt hållbar upprustning av miljonprogrammen. Endast då kan Uppsala bli en stad för alla. 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00