Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Varning för varuveganismen

Orden vegan och veganism ska sammankopplas med djurrättsrörelsen och djurens befrielse, skriver djurrättsaktivisten Angelo Tapia.  Bilden till höger är från en djurrättsaktion på Sergels torg i Stockholm.
Orden vegan och veganism ska sammankopplas med djurrättsrörelsen och djurens befrielse, skriver djurrättsaktivisten Angelo Tapia. Bilden till höger är från en djurrättsaktion på Sergels torg i Stockholm. Bild: Bild: Janerik Henriksson och Maja Suslin/TT

Dagens ETC.

Intresset för veganism fortsätter, men det kan utnyttjas av företag som egentligen inte bryr sig om djurrätt, skriverAngelo Tapia.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Intresset för veganism fortsätter att öka i Sverige och över världen. Efterfrågan på veganska produkter och tjänster ökar och ofta ligger etiska, miljö och hälsoskäl bakom det. Fler företag erbjuder idag veganska alternativ och vegan har blivit ett ord som företag använder i kommersiella syften. Detta kallas på engelska för ”commodity veganism” eller ”varuveganism” på svenska.

Jag erkänner att varuveganismen har sina fördelar, men det är också viktigt att vara kritisk till varuveganismen.

En av de tydligaste farorna är att djurrätten tas bort i varuveganismen. De flesta företag som säljer veganska produkter är aktiebolag vars främsta syfte är att maximera vinst åt aktieägarna. Om företag kan tjäna pengar på delar av olika rättighetsrörelser så kommer företag att göra det. Till exempel har feminismen kidnappats av multinationella företag där de säljer och beskriver sina varor som en del av den kvinnliga frigörelsen samtidigt som kvinnor i tredje världen, som producerar dessa ”feministiska varor”, får arbeta under dåliga arbetsvillkor till löner de knappt kan leva på.

Liknande saker händer med veganrörelsen när varuveganismen får agera fritt. Varuveganismen tar bara den växtbaserade livsstilen inom veganism och ompaketerar den för att sälja sina varor samtidigt som djurrätten osynliggörs. Många företag och personer som tjänar pengar på att sälja och marknadsföra veganska produkter väljer medvetet att inte nämna djurrätt och de reducerar något politiskt till att endast handla om individuella konsumentval.

Att vara vegan är inte ett konsumentval. Veganism är och ska fortsätta vara politiskt. Veganism handlar om att sluta förtrycka och exploatera andra arter och ge dessa individer rättigheter och friheter. Till exempel genom att i lag förbjuda handel med andra djurs kroppar och i framtiden skapa en värld där vi människor kan leva med andra arter i harmoni utan att förtrycka dem.

Det är jättebra att det finns företag och människor som producerar produkter som underlättar för oss veganer att kunna leva växtbaserat. Men det är viktigt att orden vegan och veganism ska ses sammankopplat med djurrättsrörelsen och djurens befrielse.

00:00 / 00:00