Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Välfärden måste få kosta

Vill stoppa vinsterna.
Vill stoppa vinsterna. Bild: Bild: TT

ETC Stockholm.

Vi tänker analysera vilken välfärd vi ska ha, och sedan anpassa kostnaderna efter den – inte tvärtom, skriver Feministiskt initiativs förstanamn till kommun- och landstingsfullmäktige i Stockholm.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Vi tänker analysera vilken välfärd vi ska ha, och sedan anpassa kostnaderna efter den – inte tvärtom, skriver Feministiskt initiativs förstanamn till kommun- och landstingsfullmäktige i Stockholm.  

Under Alliansens styre har vi sett hur välfärden har urholkats bit för bit när välfärdstjänster har sålts ut till vinstdrivande företag. I Stockholm har finansborgarrådet Sten Nordins avknoppningar lett till att kommunen har sålt verksamheter till alldeles för låga priser, Filippa Reinfeldt använder landstinget som experimentverkstad, och S:t Görans sjukhus och andra betydande organisationer säljs till företag som ägnar sig åt skatteplanering.

Feministiskt initiativ vill ändra riktning: välfärden måste få kosta. Vi tänker analysera vilken välfärd vi ska ha, och sedan anpassa kostnaderna efter den – inte tvärtom. Det ska inte vara möjligt att bli rik på att mjölka skola, vård och omsorg på pengar. Därför vill vi stoppa vinstuttaget i välfärdsverksamheter.

Utförsäljningen av välfärdsverksamheterna har gett problem på flera nivåer. Den skelettartade välfärd Alliansen har skapat drabbar oss alla, och kvinnor drabbas dubbelt. Den offentliga sektorn är både kraftigt kvinnodominerad och undervärderad. Lönerna är låga, anställningarna otrygga, arbetsbelastningen hög, och de anställda har lite eller inget inflytande över sina arbetsuppgifter. I det privata är det kvinnor som axlar bördan för den vård och omsorg om unga och gamla, som samhället tidigare har skött. 

För en bra välfärd måste de som arbetar inom den ha bra arbetsvillkor och bra löner. Där kan vi i Stockholm ta initiativet, och gå före genom att förbättra villkoren – både i stadens verksamheter, och i de upphandlade. 

Våra skarpaste välfärdsförslag är:

• rätt till heltid, även i upphandlade verksamheter

• lönekartläggning varje år 

• löneökning för de anställda inom välfärden 

•stopp för vinstdrivande företag inom välfärden

•sex timmars arbetsdag

Sex timmars arbetsdag, med rätt till heltid, är inte bara en reform för en feministisk välfärd: det är också ett viktigt steg mot ett jämställt samhälle. Som stora arbetsgivare påverkar Stockholms kommun och landsting arbetsmarknaden som helhet. Därför är det självklart att visa vägen, genom att införa det i alla egna och upphandlade verksamheter. 

Det får vara nog nu. Feministiskt initiativ driver som enda parti en välfärdslinje som kommer att gynna både arbetstagare och vårdtagare. Det är dags för rosa i kommun och landsting i Stockholm!

Isabella Pettersson
förstanamn kommunfullmäktige, Feministiskt initiativ

Bonnie Spetse
förstanamn landstingsfullmäktige, Feministiskt initiativ

Ämnen i artikeln