Hoppa till innehållet

Klimatkrisen

Debatt: Världen saknar Sveriges ledarskap, Pourmokhtari

Bild: TT

Dagens ETC.

Näringslivet suktar efter politiskt ledarskap i en tid då de fossila subventionerna skenar, och utsläppen fortfarande ökar. Sveriges regering brukade vara ett internationellt föredöme – ett rykte som den nuvarande regeringen framgångsrikt raserat, skriver Miljöpartiet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Regeringen pekar gärna på EU som ett framgångsexempel, och påstår att unionens klimatpaket “Fit for 55” är i linje med Parisavtalet. Det är inte sant. För det första är EU:s klimatmål för 2030 långt ifrån i linje med 1,5-gradersmålet. För det andra är prognosen just nu att EU kommer att missa samtliga klimatmål till 2030 och att medlemsländerna måste tredubbla takten. I ljuset av allt detta är regeringens medvetna utsläppsökningar ett mardrömsbesked och ett dubbelfel. Inte bara för Sveriges omställning, utan hela EU:s. 

Inte heller resten av världen är på väg att klara Parisavtalet. Den senaste sammanställningen visar att alla länders åtaganden tillsammans skulle leda till en minskning på runt fem procent till 2030, jämfört med 2019, givet att de faktiskt genomförs. Detta står i stark kontrast till IPCC:s senaste rapport som visar att de globala utsläppen behöver minska med 43 procent till 2030, för att vi skulle ha en chans att klara 1.5-gradersmålet. 

Klimattoppmötet COP28 är sannolikt den allra sista chansen för världen att klara Parisavtalets 1,5 gradersmål. Framgång är nödvändigt, och här är våra viktigaste krav på Romina Pourmokhtari (L):

• Sverige måste göra sitt för att kunna ställa krav på andra. Det viktigaste av allt är att regeringen visar ledarskap och tar ansvar, och minskar utsläppen. Det är inte minst viktigt för vårt internationella anseende. Med vilken trovärdighet åker regeringen till klimattoppmötet? Vem förväntar sig Romina Pourmokhtari ska lyssna, när Sverige som ett av världens rikaste länder ökar utsläppen och medvetet missar klimatmålen? Risken för fiasko är överhängande.

• Fasa ut fossila bränslen. När Parisavtalet nu ska utvärderas kommer det bli svart på vitt hur långt ifrån våra löften världen befinner sig. Då blir genast frågan – vad gör vi nu? 

• Svaret måste stavas omedelbar avveckling av det fossila. Det duger inte att fasa ner vissa typer av fossil energi, som många länder driver - alla fossila bränslen måste fasas ut så snabbt som möjligt för att lindra konsekvenserna av klimatkrisen. Det borde vara självklart, men tyvärr är motståndet stort. Det behövs också ett globalt mål för utbyggnaden av förnybar energi.

• Sverige måste ta sitt historiska ansvar. Vi i den rika delen av världen har bidragit mest till klimatkrisen och måste kompensera de drabbade. Världen har aldrig uppnått löftet från 2009 att årligen bidra med 100 miljarder dollar till klimatanpassning för utvecklingsländer. Det är dags att Sverige och EU, tillsammans med USA, visar vägen och betalar tillbaka vår historiska skuld. 

• Förra året enades världen om en ny fond till de länder som förlorat landmassor och sett sina samhällen förstörda i översvämningar eller ökenspridning. Nu måste fullständig finansiering till, där pengar delas ut som bidrag och inte som lån. Det är vi som är skyldiga till förluster och skador, och det är vi som ska stå för notan. 

Regeringen ökar utsläppen i en tid när världen suktar efter internationellt ledarskap.

Detta år kommer med stor sannolikhet bli det första på fel sida om 1,5 graders uppvärmning. Vi har ett mycket allvarligt klimatnödläge, och tar ständigt nya steg in i klimatkatastrofen. Nu finns inte längre någon tid kvar för att vänta på åtgärder. Regeringen ökar utsläppen i en tid när världen suktar efter internationellt ledarskap i den gröna omställningen. 

Det duger inte. 

Världen saknar vårt ledarskap, Romina Pourmokhtari, och det är din regering som raserat det. 

Ämnen i artikeln