Hoppa till innehållet

EU

Debatt: Välj progressiva segrar – inte blåbrun majoritet

Jonas Sjöstedt och Hanna Gedin, båda Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt och Hanna Gedin, båda Vänsterpartiet.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Valet den 9 juni är ett tillfälle att sätta ner foten mot den blåbruna utvecklingen och visa att vi vill ha en annan politisk utveckling för Sverige och för Europa, skriver vänsterpartisternas toppkandidater Jonas Sjöstedt och Hanna Gedin.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sedan 1995 då våra första parlamentariker tog plats i EU-parlamentet har vänstern gjort EU rödare och grönare. Vi har förbättrat EU:s lagar samtidigt som vi har utmanat unionens marknadsliberalismen. Vänsterpartiet får saker gjort.

Låt oss ta ett exempel: I början av 2000-talet drev Vänsterpartiets EU-parlamentariker den svenska sexköpslagen och möttes av hån från EU:s högerpolitiker. Idag, 2023, förespråkar en majoritet av parlamentets ledamöter att sexköparna och sexköp ska kriminaliseras, inte de prostituerade. Politik är en kamp, det krävs tryck från folkrörelser och aktivister och i parlamenten kommer inte alltid segrarna omedelbart. 

Under den gångna mandatperioden har Vänsterpartiet tillsammans med andra progressiva krafter spelat en viktig roll i EU. Till våra segrar kan vi räkna kraftiga sanktioner mot Ryssland, att EU utlyst klimatnödläge, att EU antagit Green deal med krav på utsläppsminskning på minst 55 procent procent till 2030, beslut om bättre skydd av havs- och landområden samt införandet av klimattullar på klimatskadliga varor. Vi har beslutat om bättre villkor för tre miljoner chaufförer och kraftigt sänkta gränsvärden för bland annat asbest, bly och cancerframkallande ämnen. Vi har drivit på för stopp av import av varor producerade genom tvångsarbete och stopp av EU-pengar till företag som skatteplanerar. Vi har fått igenom ekonomiska sanktioner mot Ungerns Viktor Orbán, stöd till hbtq-aktivister och aborträttsaktivister i Polen och stöd till kvinnor i Iran och Afghanistan. 

Vänsterpartiets nuvarande EU-parlamentariker, Malin Björk, har lett arbetet med att skapa säkra och lagliga vägar till EU – ett ljus i mörkret i en politisk samtid som annars går ut på att omöjliggöra asylrätten. 

En framgång för vänstern i EU-valet blir en perfekt uppladdning för en rödgrön valseger i riksdagsvalet 2026.

Det valet den 9 juni handlar om är om vi ska ha fler av dessa progressiva segrar eller om vi ska lämna vårt öde i händerna på politiker som Åkesson, Kristersson, Meloni, Macron och Orbán. 

Risken finns att det blir blåbrun majoritet även i EU, en vänsterframgång kan förhindra det. Valet den 9 juni är ett tillfälle att sätta ner foten mot den blåbruna utvecklingen och visa att vi vill ha en annan politisk utveckling för Sverige och för Europa. 

En framgång för vänstern i EU-valet blir en perfekt uppladdning för en rödgrön valseger i riksdagsvalet 2026.

Vi kommer att arbeta för att den gröna omställningen ska gå snabbare och för att det är genom stora investeringar som vi tryggar rätten till en bra framtid. EU måste göra upp med sin syn på att det är marknaden som ska lösa alla våra bekymmer, statsstödsreglerna måste förändras, idag är de ett stort hinder för klimatomställningen. 

EU:s politiska inriktning är inte skriven i sten, det visade inte minst åtgärder som vidtogs under pandemin då EU lättade på sin ekonomiska svångrem. Vi menar att, liksom en dödlig pandemi motiverar en omläggning av politiken, motiverar klimathotet en mer progressiv investeringspolitik. EU:s energimarknad måste göras om – den gröna omställningen kräver grön och billig el och då kan inte smutsig och dyr el från andra delar av Europa tillåtas styra de svenska energipriserna. Vi vill ta bort klimatskadliga subventioner och göra om EU:s bank EIB till en grön investeringsbank.

Vi kommer att fortsätta stå i främsta ledet när det gäller arbetet mot social dumpning och för att människor ska ha trygga och bra jobb. Ingen ska behöva dö eller skadas på jobbet, det har inte minst de senaste veckornas tragiska arbetsplatsolyckor i Sverige påmint oss om. Därför behöver EU:s regler om offentlig upphandling och skyddet för plattformsarbetare ändras. Vi kommer att nagelfara oegentligheter, maktmissbruk och korruption. Vi kommer att stå upp för internationell solidaritet – inte minst när det gäller att stödja det ukrainska folkets kamp och vikten av att vidta sanktioner mot länder som begår brott mot folkrätten, till exempel Ryssland och Israel. Vi lovar att fortsätta arbetet för alla människors rätt till fria liv, mot misogyni och hat mot hbtqi-personer. 

Vi hoppas båda få förtroende att företräda Vänsterpartiet i EU-parlamentet nästa mandatperiod. Där kommer vi att göra allt i vår makt för att EU ska se mer till folkets än till elitens behov. 

Ämnen i artikeln